(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
ČARO TLEJÚCICH UHLÍKOV

Výstava žehličiek Zlievárenského múzea Štátneho technického múzea v Budapešti
@ Kultúra -> Výstavy     Apr 05 2005 - 12:02 GMT

11. 2. - 7. 4. 2005

Slovenské technické múzeum

Zlievárenské múzeum, ako jednu z činností pri dokumentácii vývoja a ochrane pamiatok zlievárenského priemyslu, vyvíja aj zberateľské úsilie v oblasti liatinových pomôcok používaných v domácnostiach, kde veľkú časť z historických predmetov tvoria ozdobné predmety vyrobené s vysokou umeleckou náročnosťou z obchodnej zliatiny.

Výstava podáva prehľad dejín žehlenia a vývinu žehličiek od jednoduchého ručného mangľa až po objavenie elektrických žehličiek. Textílie sa v prvopočiatkoch ich využívania na výrobu odevov vyrovnávali len v studenom stave. Na firemných tabuľách a na starých rezbách zo 17. storočia sa stretávame s vyobrazením žehličiek, ktoré už pripomínajú tvarom tie dnešné. Medzi najstaršie typy patria žehličky s dutým vnútrom, do ktorého bola vkladaná vložka zo železa zohrievaná v ohni. Tvarovo boli už od prvopočiatkov žehličky veľmi rozmanité.

Koncom 19. storočia ponúkali zlievárne skutočne široký sortiment žehličiek. Každý typ sa vyznačoval inou rukoväťou, iným uzáverom alebo iným spôsobom prúdenia vzduchu. Ohrev bol zabezpečovaný najčastejšie horiacim plynom alebo liehom. Mnoho vyhotovení bolo v miniaturizovanej, resp. skladacej forme so špeciálnym určením na cestovanie. Prvé elektrické žehličky sa objavili koncom 19. storočia.

Základným kritériom pri rozlišovaní typov žehličiek je materiál, z ktorého sú vyrobené a metóda uplatňovaná pri ich výrobe. Z historických žehličiek sa najčastejšie objavujú železné a medené, môžu byť liate alebo kované. Výnimkou sú žehličky z liateho skla, alebo so špeciálnym určením na žehlebnie kože, žehlenie kvalitných látok, na formovanie voskových kvetov, čipkovaných látok, alebo žehličky dosahujúce hmotnosť 7 - 8 kg.

Výstava je doplnená pomôckami používanými pri žehlení, ako sú ozdobné podložky alebo pece na ohrev žehličiek, používané najčastejšie v krajčírskych dielňach.

Exponátmi na výstavu prispeli: Öntödei Múzeum Budapesť, Elektrotechnikai Múzeum Budapešť, Gázmúzeum Budapešť, Jósvafõi Tájház Jósvafõ, Móra Ferenc Múzeum Szeged, Kiscelli Múzeum Budapešť, Néprajzi Múzeum Budapešť a súkromní zberatelia.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/