(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Vznikla Nadácia Východoslovenského onkologického ústavu
@ Aktuálne -> Medicína     Apr 06 2005 - 07:56 GMT
Košice (TASR) - S cieľom podporiť zlepšenie kvality poskytovanej zdravotníckej starostlivosti, lôžkových podmienok, prístrojového vybavenia, ako aj vzdelávania predovšetkým mladých lekárov, vznikla Nadácia Východoslovenského onkologického ústavu (VOÚ).

Podľa slov riaditeľa ústavu Alexandra Berča osamostatnenie onkologických pracovísk od Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura 1. júla 2003 prispelo k skvalitneniu a zrýchleniu liečebnej a preventívnej starostlivosti obyvateľov východoslovenského regiónu. Potvrdzuje to aj fakt, že odvtedy stúpol počet výkonov o zhruba 50 percent. Ústav hospodári bez dlhov a je schopný začať liečbu pacientov do troch až štyroch dní od diagnostikovania ochorenia.

Až na vzácne prípady ochorení je VOÚ so 162 lôžkami schopný zabezpečiť každú liečbu rakoviny. "Z pohľadu neschopnosti liečiť sme nemuseli žiadneho pacienta poslať na liečbu do iného mesta, okrem prípadov, dohodnutých v rámci všetkých pracovísk na Slovensku, ktoré však predstavujú asi jedno percento liečených pacientov u nás," spresnil Berč. Pre všetkých ostatných pacientov z celého Slovenska, kedykoľvek prídu, je podľa jeho slov vo VOÚ dostupná komplexná starostlivosť.

Ani vo vyspelých krajinách však nemôže zdravotnícky systém pokrývať všetky, stále narastajúce výdavky. "Tak, ako vo všetkých krajinách nadačná forma podpory vedy, výskumu, vzdelávania, ako aj skvalitnenia podmienok je kľúčovým faktorom, ktorý pomáha špecializovaným ústavom ísť dopredu," priblížil zmysel založenia nadácie prednosta Kliniky rádioterapie a onkológie VOÚ Igor Andrašina.

Nadácia VOÚ vznikla v novembri 2004. V tomto roku sa ešte nemôže uchádzať o dve percentá z dane, ale podľa jej správcu - primára oddelenia Klinickej onkológie VOÚ Tibora Packaňa, je vítaná každá finančná pomoc, pretože prispeje k zlepšeniu starostlivosti o onkologicky chorých pacientov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/