(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Adoptívni rodičia prispeli na výživu zvierat v košickej zoo jedným miliónom Sk
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Apr 07 2005 - 09:06 GMT
Košice (TASR) - V košickej zoo má 344 zvierat svojich adoptívnych rodičov. Výška sumy ktorou 178 rodičov - sponzorov prispelo na výživu adoptovaných zvierat, dosiahla milión korún.

"Adopcia znamená vlastne zaplatenie ročnej kàmnej dávky. Adoptívny rodič nám tým prakticky ušetrí peniaze. Máme tú výhodu a pochopenie na magistráte, že peniaze ktoré zarobíme, ostávajú u nás, takže nám vylepšujú rozpočet, ktorý nie je malý. Ročne prestavuje asi 20 miliónov korún," uviedol na včerajšom stretnutí s novinármi riaditeľ košickej zoologickej záhrady Karol Seman.

Príspevok mesta Košice na zoo predstavuje ročne okolo 17 miliónov korún, zvyšok si na prevádzku musí zarobiť sama. Adopcie, ktoré sa zatiaľ týkajú 74 druhov zvierat, predstavujú ročne v rámci jej príjmov asi 200-tisíc Sk.

Najčastejšie si jednotlivci, školy, organizácie či firmy adoptujú kozy kamerunské. Počtom ich nasledujú kamzíky, muflóny, sovy, výr skalný a páv korunkatý. Záujem je aj o medveďa hnedého, ktorý vďaka odchovu medvedích pätorčiat patrí v košickej zoo medzi rarity. Jeho ročná kàmna dávka predstavujúca 24-tisíc Sk je však spomedzi adoptovaných zvierat najvyššia, a tak aj adoptívnymi rodičmi sú solventnejší sponzori. Jedno z pätorčiat - apíka si adoptovala oceliareň U. S. Steel Košice. Jej dnešný príspevok, prevyšujúci 75 tisíc Sk, pomohol zoo dosiahnuť jubilejný milión.

Medzi zaujímavých adoptívnych rodičov patrí istá kanadská babička, pre ktorú už druhý rok adoptovala bažanta diamantového jej vnučka, študujúca na košickej Univerzite veterinárneho lekárstva.

Košická zoo je rozlohou 288 hektárov treťou najväčšou v Európe. V súčasnosti v nej žije 820 kusov 152 druhov zvierat. Vlani ju navštívilo vyše 130-tisíc návštevníkov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/