(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Reportér Washington Post Robinson-Chavez vystavuje v Košiciach
@ Kultúra -> Výstavy     Apr 08 2005 - 08:17 GMT
Košice (TASR) - Gelem, gelem (Ideme, ideme) je názov fotovýstavy o slovenských Rómoch od reportéra amerických novín Washingtom Post Michaela Robinsona-Chaveza, ktorú otvorili včera v americkom Informačnom a kultúrnom centre v košickej Štátnej vedeckej knižnici.

Výstava pod záštitou podpredsedu vlády SR Pála Csákyho je príspevkom k Medzinárodnému dňu Rómov (8. apríl). Práce vznikli počas vlaňajšieho pobytu reportéra v rómskych komunitách na Slovensku a tvoria úvod do pripravovaného veľkého cyklu dokumentujúceho život Rómov v Európe.

Farebné fotografie nedokumentujú chudobu a biedu Rómov. "Umelec nemal záujem fotografovať rómske osady a nechcel ukazovať to, čo desiatky fotografov zo zahraničia. Chcel vidieť Rómov ako ľudí, s ich každodenným životom, s ich kultúrou, problémami, ale v prvom rade s radosťami" - uviedla Kristína Magdolenová z Rómskej tlačovej agentúry, ktorá výstavu pripravila v spolupráci s Veľvyslanectvom USA v SR.

Samotný Robinson-Chavez sa vedel vžiť do postavenia Rómov, pretože ako Američan - rodený Kalifornčan, ale s peruánskymi koreňmi po matke sa stretol vo svete Slovensko nevynímajúc s rasovými predsudkami. Ako fotograf dokumentoval vojnové konflikty v Bosne a Hercegovine, Iraku, Mexiku, Izraeli, Palestíne, tragédiu v Indonézii. Počas doterajšej desaťročnej praxe pracoval v 40 krajinách sveta. V roku 2004 bol menovaný fotografom roka a získal cenu za najlepšiu novinársku fotografiu. Autor mal byť prítomný na vernisáži, avšak na ceste do Košíc sa zastavil v Poľsku, aby zachytil atmosféru po úmrtí pápeža Jána Pavla II.

Výstava potrvá v Košiciach do konca apríla a potom ju uvidia v ďalších mestách Košického a Prešovského kraja a v Bratislave.

Na vernisáži bola prítomná riaditeľka tlačového a kultúrneho oddelenia Veľvyslanectva USA v SR Barbara Zigli.

Sprievodnou akciou vernisáže bola celoslovenská premiéra dokumentárneho filmu Sila ženy od režiséra Jaroslava Kernera a scenáristky Kristíny Magdolenovej. Cieľom filmu bolo ukázať, nakoľko aktívny podiel nerómov pri riešení rómskej problematiky ovplyvňuje výsledky tohto procesu.

"Dokumentujeme to na príklade života troch rómskych žien Márie, Jarmily a Žanety. Zatiaľ, čo Mária a Jarmila stretli v živote ľudí, ktorí im poskytli informácie a pomohli im realizovať sa často v oblastiach, o ktorých sa im nikdy ani nesnívalo (Jarmila je novinárka, Mária študentka), Žaneta, hoci podniká mnohé, často zúfalé kroky sa nedokáže dostať z prostredia, ani ho nedokáže meniť" - uviedla k filmu Magdolenová.

Film je súčasťou cyklu filmových dokumentov pod názvom Uhol pohľadu a vznikol v produkcii košickej Nadácie Alexandra Eckerta z Košíc. Finančne projekt podporila americká ambasáda a jeho celoslovenská televízna premiéra sa uskutoční večer 8. apríla na Dvojke STV.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/