(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Pallotini v Smižanoch spravujú výstavu pápežských darov
@ Aktuálne -> Región     Apr 08 2005 - 12:39 GMT
Smižany 8. apríla (TASR) - Ojedinelú výstavu asi 200 umeleckých a spomienkových predmetov, ktoré dostal zosnulý pápež Ján Pavol II. z rôznych krajín sveta, spravujú kňazi zo Spoločnosti katolíckeho apoštolátu (pallotini) v Smižanoch. V tamojšom kostole Božieho milosrdenstva a Rehoľno-formačnom centre sú v troch miestnostiach usporiadané pápežské dary.

"Sú to dary srdca a viery. Veci, ktoré dostal Svätý otec od veriacich z celého sveta," povedal pre TASR kňaz Arkadiusz Grzeszczyk. Pripomenul, že to bol pápež Ján Pavol II., ktorý zaviedol úctu k Božiemu milosrdenstvu a snažil sa o jej šírenie. Keď sa dozvedel, že na Slovensku v Smižanoch stavajú kostol zasvätený Božiemu milosrdenstvu, poslal množstvo darov. "Osobne prísť nemohol. Mali sme tajné želanie, aby počas tretej a poslednej cesty na Slovensko aspoň vrtuľníkom preletel ponad nás pri ceste do Rožňavy. Nepodarilo sa. Zanechal nám však dary, ktoré môžu vidieť veriaci každý deň po pobožnosti, ktorú máme v kostole v Hodine milosrdenstva (o 15.00 h)" informoval páter Arkad. Skupinám, ktoré sa vopred prihlásia, sprístupnia výstavu podľa dohody.

Mária Nagranová z Rehoľno-formačného centra v Smižanoch dodala, že výstava pápežských darov je sústredená v troch miestnostiach. Sú to umelecké diela, ručné práce, grafiky, drevorezby, výšivky a podobne. Zaujímavý je napríklad kríž, ktorý darovali Svätému otcovi policajti z New Yorku ako spomienku na kolegov, ktorí položili život pri záchrane ľudí z "dvojičiek". Vzácna je ručná práca znázorňujúca strom pápežstva. Je to dar z Mexika a zobrazuje pápežov od Svätého Petra až po zosnulého Jána Pavla II. Je vyšívaná drobnými perličkami. Predmety pochádzajú z rôznych krajín, ale najviac ich je z Talianska.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/