(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košické nemocnice a špecializované ústavy majú nedostatok krvi skupín A a B
@ Aktuálne -> Medicína     Apr 12 2005 - 12:40 GMT
Košice 12. apríla (TASR) - Košické nemocnice a špecializované ústavy pociťujú v týchto dňoch akútny nedostatok krvných skupín A a B. Primárka košického pracoviska Národnej transfúziologickej služby SR MUDr. Jitka Mačalová vyzýva preto ich nositeľov na darovanie krvi, a tým aj záchranu životov.

Aj keď darcovstvo krvi má vďaka akciám ako Študentská a Valentínska kvapka dobré zázemie, už dlhodobo sa zdravotníci stretávajú so sezónnymi výkyvmi v požiadavkách a zásobách krvi určitých skupín, informovala Mačalová. Teraz sú to skupiny A a B, o mesiac to môže byť úplne iné.

Požiadavky na krv a krvnú plazmu sú v Košiciach vysoké. Sídli tu Východoslovenský ústav srdcových chorôb, Východoslovenský onkologický ústav, Detská fakultná nemocnica s onkologickým oddelením a ďalšie, v ktorých sa liečia pacienti z celého východného Slovenska, dodala Mačalová.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/