Židovské jedlá k sviatku Pesach pripravovali na podujatí v Seni
@ Aktuálne -> Región
Apr 18 2005 - 08:16 GMT | Seňa (TASR) - Byť pri príprave a ochutnať židovské jedlá ako macesové guľky, macebraj, chremzlíky či barches mohli v nedeľu účastníci podujatia Židovská kultúra, zvyky a kuchyňa v Seni v okrese Košice - okolie.
Recepty priniesla a jedlá pripravila prezidentka združenia židovských žien ESTER Košičanka Marta Györiová. Podľa nej sú jedlá a kuchyňa dobrou formou ako zblížiť jednotlivé národnosti a menšiny a spoznávať vzájomne kultúru a históriu. "Preto sme pripravili podujatie v Seni, zamerané na židovské špecifické jedlá pripravované k židovskému sviatku Pesach. Myslím si, že sme tým vytvorili ďalší priestor tolerantnej spoločnosti na Slovensku," povedala pre TASR Györiová. Spresnila, že sviatkom Pesach si židia pripomínajú útek Izraelitov z Egypta do zasľúbenej zeme. Jeho symbolom je chlieb z nekysnutého cesta maces.
K často používanému pojmu košer v súvislosti so židovskou kuchyňou Györiová uviedla, že jeho ekvivalentom nie je iba slovo čistý. Má širší význam a vzťahuje sa aj na pôvod, výber, kombinácie a usporiadanie potravinových produktov či vylúčenie niektorých ingrediencií pri príprave jedál.
Košické Krajské osvetové stredisko a združenie ESTER nepripravili podujatie o židovskej kuchyni v Seni náhodne. Medzi dvoma vojnami tam žilo veľa židov, z ktorých za vrátilo z koncentračných táborov len niekoľko. Obec odhalila nedávno obetiam holokaustu pamätník.
(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/ |
|