(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Slovensko by si mohlo od Chorvátov zobrať príklad pri výstavbe diaľnic
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 19 2005 - 08:26 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) – Primátor Zdenko Trebuľa prijal v pondelok 18. apríla v Historickej radnici na Hlavnej ulici veľvyslankyňu Chorvátskej republiky v Bratislave Andreu Gustoviæ – Ercegovac.
Napriek tomu, že Andrea Gustoviæ – Ercegovac je na diplomatickom poste už od roku 2001, nemala zatiaľ príležitosť oficiálne navštíviť Košice. Jej dvojdňová návšteva Košíc súvisí s práve sa začínajúcimi Dňami kuchyne ostrova Krk, ale aj so snahou bližšie spoznať slovenské mestá Slovenska, keďže regionálna spolupráca našich dvoch krajín sa v posledných rokoch výrazne zintenzívňuje.

„Spoluprácu Slovenska a Chorvátska by mohla posilniť a obohatiť spolupráca konkrétnych miest,“ povedala na stretnutí s primátorom chorvátska veľvyslankyňa Andrea Gustoviæ – Ercegovac. „V prípade Košíc považujem za najvhodnejšieho partnera mesto Rijeka. Tento prístav využíva aj U.S.Steel Košice, viem, že je aj častým cieľom slovenských turistov.“

Primátor Zdenko Trebuľa vyzdvihol skutočnosť, že v období po vojne v bývalej Juhoslávii to boli predovšetkým Slováci, ktorí prví začali opäť prichádzať na Jadranské pobrežie a chorvátske pláže sa stali najvyhľadávanejšími. „Veľa Košičanov cestuje na ostrovy Krk, Hvar, na celú Makarskú riviéru. Mnoho z nich si tam dokonca kúpilo nehnuteľnosti, pretože tamojší ľudia sú nám veľmi blízki. Myslím, že je načase, aby sme aj v spolupráci s veľvyslanectvom zintenzívnili náš záujem o výber vhodného partnerského mesta pre Košice a mohla by to byť aj spomínaná Rijeka,“ povedal Zdenko Trebuľa. Zároveň vyjadril názor, že slovenská vláda by mohla čerpať z chorvátskych skúseností pri výstavbe diaľnic. Vďaka premyslenej výstavbe sa v krátkom čase podarilo spojiť vnútrozemie s pobrežím a výrazne tak urýchliť prepravu cez krajinu. Zdenko Trebuľa pri rozlúčke s chorvátskou veľvyslankyňou vyslovil svoju podporu pre prijatie Chorvátska do Európskej únie.

Veľvyslankyňa Chorvátskej republiky na Slovensku Andrea Gustoviæ – Ercegovac (1956) vyštudovala psychológiu na Filozofickej fakulte v Záhrebe a v polovici 90. rokov absolvovala diplomatickú akadémiu vo Viedni. Po praxi klinického psychológa sa tak rozhodla pre cestu smerujúcu k diplomacii, od roku 1993 pracovala na Ministerstve zahraničných vecí Chorvátskej republiky. V roku 2001 bola vymenovaná za veľvyslankyňu Chorvátskej republiky v Slovenskej republike. Andrea Gustoviæ – Ercegovac je vydatá, má jedno dieťa.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/