(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Šport: O preventívne prehliadky stále menší záujem
@ Aktuálne -> Šport     Apr 19 2005 - 16:02 GMT
Košice 19. apríla (TASR) - Ani skutočnosť, že od 1.januára už polovicu z ceny za preventívnu prehliadku poisteného aktívneho športovca do 18 rokov v špecializovanom odbore telovýchovné lekárstvo raz ročne preplatí poisťovňa, príliš neovplyvnil záujem o ne v Košickom kraji. Skôr naopak, evidentný je skôr pokles.

V nedávnych rokoch, keď si športovci prehliadky (od tisíc do dvetisíc Sk) platili sami, prípadne im finančne niekto pomohol, počet mierne stúpal (v roku 2000 to bolo 1447, 2001 už 1682, 2002 až 2046), no v roku 2003 už len 1395, vlani 641 a za prvý štvrťrok roku 2005 iba 304 preventívnych prehliadok. Napriek tomu, že polovicu uhradí poisťovňa a Klinika telovýchovného lekárstva FNLP v Košiciach znížila sumu len na 600 Sk. Dôležitosť tejto otázke venujú napríklad v ličartovskom futbalovom klube, kde sa im v tomto roku podrobilo skoro dvesto hráčov, najmä mladých, ale tiež dospelých. Každý dostal vďaka vysokokvalifikovanému personálu kliniky vybavenej najmodernejšími prístrojmi v Košickom kraji, výstupný list so všetkými zistenými údajmi. Dokonca aj s doporučením, čo musia zlepšiť, prípadne, ak sa vyskytnú problémy, ešte to konzultovať s odbornými lekármi a špecialistami. Ukázalo sa totiž, že skoro 30 percent chlapcov trpelo nejakými zdravotnými problémami, ktoré treba liečiť, prípadne až vylučujúce športovú činnosť.

Preventívne prehliadky absolvovali aj košickí hokejisti, basketbalistky Delty I.C.P., je to však vzhľadom na počet do súťaží zapojených mládežníckych kolektívov v Košickom kraji veľmi málo.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/