(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Rudolf Bauer ocenil knihovníkov
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 20 2005 - 08:52 GMT
(Košický samosprávny kraj – tlačová správa) - Košický župan Rudolf Bauer odovzdal ocenenia dvanástim knihovníkom. Vďaku za prínosnú prácu s verejnosťou im vyjadril pri príležitosti Svetového dňa kníh, ktorý UNESCO vyhlásilo na 23. apríla a Týždňa slovenských knižníc vyhláseného Slovenskou asociáciou knižníc na 18. - 25. apríla.

„Konzumný a virtuálny svet dnes vytláča knihu, najmä u mladých ľudí. Je to lákavý, atraktívny, ale aj veľmi zradný svet. Musíme dávať dôraz na to, aby sme upriamili ich pozornosť na bohatstvo, ktoré je v knihách. Rozvoju knižníc chceme venovať viac finančných prostriedkov a väčšiu pozornosť“, povedal Rudolf Bauer. Vyzdvihol úlohu a činnosť knižníc vo verejnom a spoločenskom živote a ocenil prácu knihovníkov, ktorí prispievajú k dobrému menu kultúry Košického samosprávneho kraja. Župan ocenil aj náročnú prácu dobrovoľných knihovníkov, ktorí prichádzajú do knižníc aj v najmenších obciach. Predseda KSK zdôraznil význam práce knihovníkov v súčasnej dobe, ktorá kladie na knižnice nové nároky a požiadavky a tým mení ich doterajší charakter. Knižnice pôsobia nielen ako klasické knižničné pracoviská, ale stávajú sa aj dôležitým informačným uzlom a centrom vzdelávania.

V histórii a podmienkach SR majú knižnice dlhoročnú tradíciu a významný podiel na rozvoji vzdelanosti obyvateľstva, najmä mladej generácie. Ich počiatky sú položené do čias vydania 1. knihovníckeho zákona v roku 1919. V súčasnosti pôsobí na území Košického samosprávneho kraja 5 regionálnych knižníc so 126 zamestnancami, 24 mestských a vyše 400 obecných knižníc s dobrovoľnými knihovníkmi. Košický samosprávny kraj, ako zriaďovateľ 5 regionálnych knižníc, akceptuje globálny trend informatizácie a podľa svojich možnosti vytvára podmienky pre realizáciu Programu informatizácie spoločnosti schváleného vládou SR i Programu elektronizácie knižníc SR.

Na základe Zmluvy medzi KSK a Slovenskou národnou knižnicou v Martine pristúpili verejné knižnice KSK k programu VIRTUA v rámci projektu Knižnično-informačného systému 3. generácie a spoločne spravovaný server. V roku 2004 začala Spišská knižnica rekonštruovať svoju budovu, pričom celkovo má byť preinvestovaných takmer 15 mil. Sk. O financovanie rekonštrukcie sa KSK podaným projektom úspešne uchádzal o prostriedky z EÚ v rámci Operačného programu základná infraštruktúra. KSK v súčasnosti pripravuje premiestnenie Zemplínskej knižnice Trebišov do vyhovujúcejších priestorov. Bola rekonštruovaná bola Gemerská knižnica v Rožňave, ktorá tiež získala účelový grant na ochranu knižného fondu. Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach pripravila projekt napojenia na sieť SANET, ktorý má byť realizovaný v roku 2005 v súlade s celoslovenským programom elektronizácie knižníc.

Predseda KSK Rudolf Bauer ocenil týchto knihovníkov:
Košice
Agnesa Dvorová ,Verejná knižnica Jána Bocatia, v Košiciach
Mária ¼achovičová, Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach
Košice – okolie:
Marta Bakšiová, Obecná knižnica Valaliky
Juliana Štofanová Obecná kninica Ploské
Michalovce
Marta Danková , Obecná knižnica Bežovce
¼udmila Geročová, Obecná knižnica Bánovce nad Ondavou
Rožňava
Alžbeta Balážová Obecná knižnica Hrhov
Eleonóra Plošnicová, Obecná knižnica Krásnohorská Podhradie
Spišská Nová Ves
Mgr. Elena Straková, Spišská knižnica, Spišská Nová Ves
Júlia Vanousová Spišská knižnica Spišská Nová Ves
Trebišov
Mária Szegedyová , Obecná knižnica Borša
Magdaléna Tóthová, Obecná knižnica Plechotice

Text: Soňa Jakešová
Foto: Marián Krlička

Domovské stránky Úradu KSK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/