(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Košiciach sa cudzie jazyky učia aj deti od dvoch do troch rokov
@ Aktuálne -> Školstvo     Apr 22 2005 - 08:26 GMT
Košice (TASR) - Už aj najmenšie deti vo veku od dvoch do troch rokov sa môžu spolu s rodičmi učiť cudzie jazyky. Umožňuje im to medzinárodný pilotný projekt Jazyková škola batoliat, ktorý pripravili v košickom English Learning Centre (ELC).

Projekt sa bude realizovať v piatich štátoch EÚ - na Slovensku, v Poľsku, Taliansku, Nemecku a v Čechách, podporila ho Európska komisia v rámci programu Socrates, informovala na tlačovej konferencii jeho medzinárodná koordinátorka a riaditeľka ELC Silvia Kalapošová. Vysvetlila, že deti sa angličtinu alebo iný cudzí jazyk učia spolu s rodičmi v neformálnom prostredí neformálnymi metódami.

Po dvojročnom experimentálnom vyučovaní s 12 - 13-člennou skupinou v ELC sa ukázalo, že batoľatá od dvoch rokov sa učia cudzí jazyk rýchlo a pred nástupom do predškolského zariadenia už ovládajú základnú slovnú zásobu z detského prostredia, pesničky či riekanky. Podľa lektorky Marianny Jakubovej je výhodou aj to, že rodičia na materskej dovolenke efektívne využijú voľný čas. Ukázalo sa, že v prízvuku a výslovnosti batoľatá robia lepšie pokroky ako mamičky či otcovia, dodala lektorka.

Na Slovensku sa tento výnimočný projekt začal vlani v októbri a skončí sa v septembri 2006. Momentálne prebieha mediálna kampaň - autori oslovujú a získavajú verejnosť, pedagógov a psychológov, aby sa zúčastnili na ukážkovej otvorenej hodine, ktorá bude 19. mája v ELC. Partnerom projektu je pražská Modøanská Základná škola s rozšíreným vyučovaním cudzích jazykov, Jazyková škola Fast English v Budapešti a dve mimovládne organizácie v Nemecku a Taliansku.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/