(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Obnovenie dodávok vody na košický Luník IX je podmienené splácaním dlhu
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 22 2005 - 08:38 GMT
Košice (TASR) - Na obnovenie dodávok pitnej vody na košickom rómskom sídlisku Luník IX je potrebné, aby nájomníci uhradili aspoň polovicu dlžnej sumy, teda zhruba 2,5 milióna korún.

Pitnú vodu zatiaľ zabezpečujú len z hydrantu na miestnom úrade. Za dva dni odstávky sa podarilo od 126 rodín vyzbierať 126 000 korún a Bytový podnik mesta Košice mohol zaplatiť vodárom prvú splátku. Informovala o tom hovorkyňa Magistrátu mesta Košice (MMK) Zuzana Bobriková po rokovaní komisie na riešenie situácie na Luníku IX.

Ako uviedla, základným problémom je celkový dlh 4,17 milióna korún za vodu, z čoho je 2,3 milióna korún po lehote splatnosti. Na sídlisku je 666 bytov s 807 rodinami a ak by každá rodina zaplatila po 1000 korún, dodávku by bolo možné obnoviť.

Podľa Bobrikovej rómske rodiny nepatria medzi bezpríjmové skupiny. Niektoré poberajú v rôznych dávkach aj 11 000 až 15 000 korún a z toho by nemal byť problém za vodu platiť. V meste žijú dôchodcovia s nízkymi dôchodkami a platobné povinnosti si dokážu plniť. Bobriková pripomenula, že Rómovia z Luníka IX neplnia sľub, ktorý dali pri nedávnej návšteve splnomocnenkyni vlády Kláre Orgovánovej, že platiť budú. Za január až marec však nezaplatili nič. Samospráve nepomáhajú ani miestni poslanci a rómske organizácie.

Na účet mestskej časti prišlo dnes vyše 1,7 milióna korún z podielových daní, z ktorých musí starosta zabezpečiť náhradné dodávky vody v cisternách. Niektoré rodiny sa už vyhrážali, že nepustia deti do základnej a materskej školy. Bobriková to považuje za kontraproduktívne, pretože práve tam majú teplú a studenú vodu a vychovávateľky sú ochotné deti aj osprchovať, ak im matky dajú čistú bielizeň, mydlo a šampón.

Podľa hygienikov existuje na sídlisku reálne nebezpečenstvo zvýšenej chorobnosti, ale aj za normálnych okolností je tam problém s dodržiavaním hygieny. Zatiaľ žiadne zvýšenie chorobnosti, či vznik epidémie nezaregistrovali, dodala Bobriková.

Definitívnym riešením situácie sa bude zaoberať košické Mestské zastupiteľstvo na budúci týždeň.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/