(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Mestské lesy Košice dosiahli vlani zisk 7,084 milióna Sk
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 28 2005 - 07:36 GMT
Košice (TASR) - Zisk po zdanení 7,084 milióna Sk dosiahli vlani Mestské lesy (ML), a. s., Košice. V porovnaní s rokom 2003 to bolo o vyše 2,2 milióna Sk viac a oproti roku 2000 až o 6 miliónov Sk.

Na nájomnom zaplatila v roku 2004 spoločnosť mestu Košice do jeho rozpočtu 16 miliónov Sk a v tomto roku očakávajú o pol milióna Sk vyššie platby pre mesto. Uviedol to včera na tlačovej konferencii v Košiciach predseda predstavenstva ML Julián Tomaštík. Dynamický trend má v spoločnosti aj ťažba dreva. Vlani ho spracovali 86 238 kubických metrov, čo bolo síce najviac za posledné 4 roky, ale iba na úrovni 80 až 90 % ťažbových možností. Pri umelej obnove zalesnila firma 34 hektárov lesa, čo bolo menej ako po iné roky, a 89 hektárov pribudlo prirodzenou obnovou.

ML investovali v roku 2004 do dlhodobého majetku približne 9,2 milióna Sk. Okrem tejto investície a nájomného boli významným ekonomickým prínosom pre mesto Košice aj náklady vo výške 25 miliónov Sk na pestovateľskú činnosť, udržiavanie majetku, starostlivosť o 4 500-hektárový lesopark či daň z prenajatých pozemkov.

V tomto roku očakávajú košické ML v súvislosti s väčšími investíciami, rastom nákladov a inflácie zisk pred zdanením v hodnote 3,3 milióna Sk, uviedol Tomaštík.

V januári 2005 sa košické ML transformovali na akciovú spoločnosť so základným imaním 34 miliónov Sk, rozvrhnutým na 34 kusov akcií v menovitej hodnote po 1 milión Sk. Podľa Tomaštíka to prispeje k dlhodobému rozvoju tohto mestského majetku v celkovej hodnote 3,3 miliardy Sk, lepšiemu prístupu k cudzím zdrojom investovania a využívania programov EÚ. O kvalite hospodárenia v ML svedčí certifikát FOS podľa medzinárodných štandardov, ktorý získali vlani v októbri.

Námestník primátora Košíc František Knapik potvrdil, že mesto minulý rok v apríli definitívne vylúčilo predaj ML respektíve ich časti ako prostriedok sanácie mestského dlhu a transformáciou zo spoločnosti s ručením obmedzeným na akciovú spoločnosť posilnilo ich význam a uvoľnilo rozvojový potenciál. Umožnili to lepšie úverové podmienky na peňažnom trhu a prístupy bánk k riešeniu mestského dlhu Košíc.

ML Košice vznikli v roku 1993 ako spol. s r. o. spravovaná mestom. Výmerou 19 432 hektárov patria k najväčším obecným lesným majetkom v strednej Európe, pričom tvoria 1 % výmery slovenských lesov. Z ich rozlohy je 48 % hospodárskych lesov, 37 % lesov osobitného určenia a 15 % ochranných lesov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/