(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Nezamestnaným z Košíc a okolia pomáha európsky "počítačový vodičák"
@ Aktuálne -> Rôzne     Apr 29 2005 - 07:48 GMT
Košice (TASR) - Spolu 59 nezamestnaných z Košíc a okolia získalo k včerajšiemu dňu európsku kartu počítačových zručností ECDL, známu aj ako európsky "počítačový vodičský preukaz". Certifikát si prevzali po úspešnej účasti v projekte, ktorý ako prvý svojho druhu v SR s finančnou podporou predvstupového fondu EÚ PHARE realizovala pre Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR spoločnosť Telegrafia.

"Bolo to niečo nové v rámci Slovenska a predvstupového fondu PHARE 2002, preto sme tento projekt vybrali. Jeho prví absolventi už opustili rady nezamestnaných a vstupujú do pracovného procesu," uviedol generálny riaditeľ ÚPSVR SR Rudolf Sokol.

Ako informovali lektori Telegrafie, do projektu Zvýšenie zamestnateľnosti rozvojom počítačových kompetencií, pre ktorý spoločnosť pripravila akreditovaný študijný program, sa celkovo zapojilo 85 účastníkov. Z nich si už 15 našlo zamestnanie. Keďže nie všetci urobili testy na ECDL, môžu ich ešte absolvovať.

Podľa manažéra projektu a riaditeľa vzdelávacieho centra Telegrafie Rastislava Harčarufku sa ukázalo, že účasť v podobných projektoch nie je len vec odbornosti a zručností, ale aj asertivity a patričného sebavedomia. Medzi uchádzačmi boli aj ľudia bez maturity, ktorí nakoniec certifikát získali.

Cieľovou skupinou ročného projektu boli mladí nezamestnaní od 15 do 29 rokov, nezamestnaní od 45 do 59 rokov a ženy vracajúce sa na trh práce v Košiciach a okolí, kde je približne 16-% nezamestnanosť.

ECDL je nadnárodný kvalifikačný program pre získanie počítačovej gramotnosti. Úspešný účastník dostane medzinárodne uznávaný certifikát, ktorý je vo väčšine európskych štátov odporúčaným alebo aj požadovaným štandardom v oblastiach, vyžadujúcich si prácu s počítačom.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/