(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Nový podpredseda NKÚ nepodal regionálnemu parlamentu majetkové priznanie
@ Aktuálne -> Verejná správa     Apr 29 2005 - 08:00 GMT
Košice (TASR) - Osem poslancov Košického samosprávneho kraja (KSK) neodovzdalo majetkové priznania za uplynulý rok v zákonom stanovenom termíne a bývalý poslanec, novozvolený podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), Emil Kočiš ho komisii nepredložil vôbec.

Informovala o tom na 23. rokovaní zastupiteľstva KSK predsedníčka komisie na ochranu verejného záujmu Eva Bombová. Kočiš, ktorý si ako jediný nesplnil povinnosť, vykonával mandát poslanca KSK do 31. marca tohto roku. Parlament ho do funkcie podpredsedu NKÚ zvolil 17. marca.

Povinnosť podať majetkové priznanie vyplýva aj pre regionálnych poslancov z ústavného zákona o konflikte záujmov. Do 31. marca mali komisii zastupiteľstva KSK odovzdať tiež oznámenie o funkciách, zamestnaniach a ďalších činnostiach, ktoré vykonávajú.

Podľa vyjadrení Kočišovho bývalého kolegu z poslaneckého klubu KDH Mariána Dittricha sa nový podpredseda NKÚ vzdaním poslaneckej funkcie stal obyčajným obyvateľom kraja. "Nie je si vedomý toho, že by ako obyvateľ mal podávať regionálnemu zastupiteľstvu nejaké majetkové priznania," konštatoval Dittrich. Ako dodal, Kočiš z titulu novej funkcie odovzdal svoje majetkové priznanie Národnej rade SR.

Členovia komisie a väčšina poslancov KSK je však presvedčená, že ich bývalý kolega mal odovzdať majetkové priznanie na pôde KSK. "Keďže vykonával mandát poslanca KSK do 31. marca, alebo prinajmenej do 31. decembra 2004 a priznanie je za rok 2004, bolo by bývalo vhodné, keby nám ho bol poslal," poznamenala Bombová. Poslanci KSK, ktorí sú zároveň poslancami Národnej rady SR, si túto povinnosť splnili v oboch inštitúciách.

Zastupiteľstvo vzalo v pondelok predloženú správu komisie na vedomie. Tá na najbližšom júnovom zastupiteľstve, po preštudovaní predložených priznaní, navrhne sankcie. Jednou z nich môže byť pokuta vo výške mesačnej odmeny.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/