(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Zavraždeného Estóka pochovali dva dni po pôvodnom termíne pohrebu
@ Aktuálne -> Rôzne     May 02 2005 - 08:09 GMT
Košice (TASR) - Zastreleného 30-ročného Košičana Jozefa Estóka pochovali v sobotu popoludní, dva dni po pôvodnom termíne pohrebu. Pohreb prebehol bez incidentov, dohliadala naň polícia.

Cirkevný obrad sa začal s takmer dvojhodinovým oneskorením, pár minút pred 14,00 hod. Najbližšia rodina totiž nesúhlasila so začatím pohrebu bez účasti zhruba desiatky najbližších priateľov zosnulého. Tým osobne priamo pred cintorínom doručili policajné orgány predvolanie na výsluch, ktorý sa mal konať práve v čase pohrebu.

Zhruba 200 ostatných účastníkov pohrebu vrátane médií prešlo osobnou prehliadkou špeciálnych jednotiek bez incidentov. Za bránami verejného cintorína potom vyše hodiny čakali na začiatok pohrebu. Boli medzi nimi aj cudzinci hovoriaci po albánsky, ukrajinsky a rusky.

Celý cintorín a širšie okolie strážili stovky policajtov, vzdušný priestor monitorovala policajná helikoptéra. Okolie cintorína bolo uzavreté zátarasami, doprava bola odklonená. Účastníkov pohrebu monitorovali kukláči. Okrem predstaviteľov Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach bol na mieste aj poradca ministra vnútra Vladimír Pčolinský.

Rodina, predovšetkým matka zosnulého do posledných chvíľ odmietala súhlasiť so začatím obradu. Aj napriek želaniu otca vyhlásila, že pokiaľ polícia nepustí všetkých zadržaných, pohreb sa nebude konať. "Áno budeme čakať a verím, že tí, čo sa prišli rozlúčiť, to pochopia. Tí zadržaní sú najbližší priatelia môjho syna," uviedla pred médiami.

Nie je známe, čo zmenilo rozhodnutie rodiny. Faktom však je, že kaplán z Dómu sv. Alžbety Rudolf Smoter, ktorý mal vykonať obrad, upozornil rodinu, že ak opakovane odloží pohreb, do tretice nebudú môcť počítať s účasťou farára. "Nabudúce tu už toto spoločenstvo nebude a kňaz tu už naozaj v žiadnom prípade nepríde. Na tretíkrát by to už bola šaškáreň," povedal.

Hrobové miesto, kam uložili zavraždeného Estóka, už malo pripravenú hrobku z čiernej švédskej a farebnej africkej leštenej žuly. Podľa kamenárov sa jej cena pohybuje okolo 140 tisíc korún.

Estóka zastrelili neznámi páchatelia z kriminálneho podsvetia pred týždňom, 23. apríla večer. Zablúdené strely pripravili o život aj náhodného svedka udalosti Roman S., jeho priateľka Anna R. skončila v nemocnici s prestrelenými nohami. Polícia nasadila v uplynulých dňoch do ulíc Košíc maximálne množstvo policajtov i prostriedkov z dôvodov pátrania po páchateľoch vraždy, ako aj z preventívnych dôvodov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/