(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Na Slovensku je dvakrát vyššia novorodenecká úmrtnosť ako v Čechách
@ Aktuálne -> Medicína     May 03 2005 - 07:10 GMT
Košice (TASR) - Na Slovensku za posledných desať rokov evidujeme dvojnásobne vyššiu novorodeneckú úmrtnosť ako v Čechách. Počas prvého týždňa života pritom zomiera toľko detí, ako od siedmeho dňa do 40. roku života.

Informácia odznela na Košickej neonatologickej konferencii, ktorá sa začala včera na pôde Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach. Prednášajúci prednosta Novorodeneckej kliniky z Nových Zámkov František Bauer pritom zdôraznil, že vzhľadom na alarmujúce demografické údaje o poklese pôrodnosti, sú fakty o novorodeneckej úmrtnosti nielen odborným, ale celospoločenským problémom.

Docent Bauer v tejto súvislosti tiež pripomenul, že v ČR v roku 1993 zrealizovali národný novorodenecký program, na základe ktorého sú najťažšie stavy a najmenšie deti sústredené do niekoľkých centier. Tie sú vybavené adekvátnou technikou, personálom a dosahujú vynikajúce výsledky. Podobný národný program existuje už niekoľko rokov aj na Slovensku, zatiaľ však iba v podobe návrhu na ministerstve zdravotníctva. Investícia do celej slovenskej neonatológie by si pritom vyžadovala iba 160 miliónov Sk. "My sme ten kľúč pripravili, očakávame reakciu ministerstva zdravotníctva," dodal Bauer.

Podľa hlavného organizátora dvojdňovej konferencie, ordinára pre intenzívnu neonatológiu perinatologického centra v Košiciach Petra Krcha, je v tejto súvislosti významná aj ekonomická stránka problému. "U nás je platba za pacienta od poisťovní za celú dobu hospitalizácie, to znamená za dva, niekedy až tri mesiace, 42 tisíc Sk. V Čechách sa platí za pacienta na intenzívke pre novorodencov 21 tisíc korún na jeden deň," upozornil Krcho. Ako dodal, jednoznačne z toho vyplýva, že slovenská neonatológia je hlboko podfinancovaná. Celkovo šesť novorodeneckých centier na Slovensku nemá dostatok financií na to, aby sa udržali pri živote a fungovali tak ako majú.

Aj podľa amerického hosťa konferencie Stevena M. Donna, šéfa novorodeneckej intenzívky Michiganskej univerzity, ktorý sa zaoberá najkomplikovanejšími problémami neonatológie, je úroveň starostlivosti o novorodencov na Slovensku vcelku slušná. Čo však podľa neho slovenská neonatológia potrebuje sú prístroje, ľudia a dostatok liekov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/