(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Plénum ÚS vo štvrtok rozhodne, či sa obráti na Súdny dvor v Luxemburgu
@ Aktuálne -> Rôzne     May 10 2005 - 14:59 GMT
Košice 10. mája (TASR) - Plénum Ústavného súdu SR sa na neverejnom zasadnutí opätovne vráti k ústavnému sporu vlády a parlamentu týkajúceho sa antidiskriminačného zákona.

Ústavní sudcovia v osobitnom hlasovaní rozhodnú vo štvrtok, či sa priklonia k procedurálnemu návrhu Národnej rady SR a požiadajú Súdny dvor v Luxemburgu o vydanie predbežného nálezu v otázke výkladu napadnutého ustanovenia. Takýto postup umožňuje Ústavnému súdu článok 234 Zmluvy o založení Európskych spoločenstiev. TASR to potvrdil predseda ÚS Ján Mazák.

Ak by sa ÚS rozhodol obrátiť na Luxemburg, znamenalo by to prerušenie konania až do vydania nálezu Európskym súdnym dvorom. Zástupca vlády vicepremiér Daniel Lipšic si však nemyslí, že v danom prípade existuje reálny spor s európskou smernicou. Podľa zástupcu NR SR, predsedu Ústavnoprávneho výboru Jána Drgonca však takýto postup zabezpečí súlad slovenského právneho poriadku s európskym právom.

Ako sa 12. mája plénum ÚS rozhodne, bude významné nielen z hľadiska samotnej kauzy, ale precedentne naznačí, akým spôsobom mieni najvyšší slovenský orgán ochrany ústavnosti posudzovať podobné prípady. Sporné ustanovenie antidiskriminačného zákona umožňujúce prijať takzvané vyrovnávacie opatrenia v prospech určitej rasy alebo etnika, pripúšťajúce v podstate ich pozitívnu diskrimináciu, je totiž doslovným prepisom článku 5 takzvanej Rasovej smernice Rady Európskych spoločenstiev. Faktom je, že počet podobne zakompovaných európskych právnych noriem do nášho vnútroštátneho práva narastá.

Podľa Ústavy SR má európske právo prednosť pred zákonmi. ÚS však nemá kompetenciu konať o súlade vnútroštátneho právneho poriadku s právom Európskej únie a Európskych spoločenstiev. Otázne sú teda aj právne dôsledky, ktoré by prinieslo prípadné rozhodnutie ÚS, ktorým označí za nesúladný s ústavou právny predpis, ktorý je v súlade s právom EÚ a ES.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/