(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
„KREHKÁ KRÁSA FRIVOLITIEK“
@ Kultúra -> Výstavy     May 11 2005 - 09:22 GMT
Východoslovenské múzeum Košice, Hviezdoslavova 3

3.máj – jún 2005

Východoslovenské múzeum Košice a Klub ľudového umenia pri VSM Košice pripravilo pre svojich návštevníkov v rámci osláv „ Dni mesta Košice 2005 „výstavu pod názvom „ Krehká krása frivolitiek“, ktorá prezentuje práce členov klubu ľudového umenia pri VSM, ktorý bol založený 12.1.1998.

Zakladateľkou bola Ing. Zuzana Čejková, nadšená propagátorka polozabudnutej textilnej techniky frivolitkovania. Najskôr učila svoje kolegyne, neskôr sa rozhodla urobiť pre záujemkyne aj kurzy. Pri založení klubu sa zišlo 11 žien, tento počet sa postupne menil, až sa ustálil na dnešných 21 žien, ktoré postupne objavovali staré vzory a vytvárali zároveň nové.

Po roku činnosti vydali časopis vzorov od najjednoduchších po najzložitejšie. Keďže k práci treba okrem klbka nití a malého člnku „ len „ poriadnu dávku trpezlivosti a nadšenia, ktoré patria do základnej výbavy každej frivolitkárky, začalo vznikať množstvo výrobkov. Spočiatku sme si ich ukazovali a porovnávali medzi sebou v klube, nestačilo stretnutie raz v mesiaci, bolo to už Dvakrát, každý prvý a tretí pondelok nás prichýlilo Východoslovenské múzeum v Košiciach, kde sme nachádzali od samého začiatku porozumenie.

Časom bolo toľko práce, že sme mohli v máji 1999 usporiadať prvú výstavu v rámci osláv Dni Košíc na Hrnčiarskej ulici. Záujem bol veľký, neskôr nasledovali výstavy aj v Moldave nad/ Bodvou, vo Vyšnom Medzeve, 2x v Košiciach vo VSM, vlani v Župnom dome v Prešove. Väčšinou to boli samostatné výstavy, ale aj spojené s paličkovanou čipkou.

Na „Festivale paličkovanej čipky v Prešove sme sa už zúčastnili 2x, bolo nám umožnené naše práce prezentovať v samostatnej „ kóji“ spolu s predmetmi / nite , vzory /ktoré boli na predaj.

Väčšina návštevníkov sa stretáva s touto technikou prvýkrát, ich záujem a obdiv nám dodáva energiu a nadšenie do ďalšej práce.

Výstava sa koná v spolupráci s Klubom ľudového umenia pri VSM v Košiciach.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/