(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Košický VÚC s pomocou Francúzov pripravil strategický dokument o cestovnom ruchu
@ Aktuálne -> Verejná správa     May 11 2005 - 19:10 GMT
Košice 11. mája (TASR) - Presadiť progresívne fungujúci systém do organizácie cestovného ruchu, zvýšiť jeho podiel na ekonomickom raste kraja a zadefinovať vzájomné postavenie spolupracujúcich organizácií patrí medzi hlavné ciele koncepcie, ktorú koncom apríla prijalo Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja.

Strategický dokument, s ktorým regionálnej samospráve významne pomohli francúzski partneri, sa týka rozvoja cestovného ruchu v Košickom kraji na roky 2005 - 2009. Ako na dnešnom stretnutí s novinármi informoval predseda KSK Rudolf Bauer, obsahuje dôkladnú analýzu aktuálneho stavu, tendencie rozvoja a navrhuje aj konkrétne produkty a zámery na rozvoj cestovného ruchu vo všetkých oblastiach. Dokument definuje typy klientely a špecifikuje produkty "šité na mieru" jednotlivým skupinám návštevníkov.

Podľa riaditeľky Úradu KSK Rozálie Múdrej materiál je východiskom pre vznik konkrétnych produktov cestovného ruchu so zapojením podnikateľskej sféry. Partnerská spolupráca medzi plánovacími orgánmi, samosprávami, ministerstvom hospodárstva a podnikateľmi podľa jej slov doteraz chýbala. "Na území nášho kraja máme teraz jasno, čo sa v tejto oblasti dá, na čo máme podmienky a konečne sa zapojili aj podnikatelia, ktorí pochopili, že propagácia cez samosprávny kraj im v konečnom dôsledku prinesie efekt," dodala.

Koncepcia je v súlade s Programom hospodárskeho a sociálneho rozvoja KSK, ktorý definuje cestovný ruch ako jednu z kľúčových oblastí jeho ekonomického rozvoja. Korešponduje aj s celoslovenskou regionalizáciou cestovného ruchu, ktorú vypracoval Ústav turizmu v Bratislave. Podľa nej má na území KSK najvyššiu prioritu Gemerský región s letnými pobytmi v horskom prostredí, vidieckym cestovným ruchom, poznávaním pamiatok a návštevami jaskýň a speleológiou. Vysokú prioritu majú Dolnozemplínsky, Spišský a Košický región.

Materiál o rozvoji cestovného ruchu vznikal vyše roka. KSK sa pritom opieral nielen o doterajšie štúdie, ale aj o skúsenosti a osvedčenú metodiku francúzskych partnerov. Významnú pomoc košickej regionálnej samospráve poskytli Asociácia pre rozvoj francúzsko-slovenských vzťahov, departement Orne v Dolnej Normandii, regionálna rozvojová agentúra Cebanor v Caen a francúzske veľvyslanectvo.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/