(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Podnikatelia môžu využiť takmer 32 miliónov EUR z nového programu INTERREG
@ Aktuálne -> Región     May 12 2005 - 17:29 GMT
(TASR) - Takmer 32 miliónov EUR, čo je v prepočte asi 1,247 miliardy SKK, môžu do roku 2006 malí a strední podnikatelia a neziskové organizácie čerpať z novej iniciatívy EÚ - trojstranného Programu susedstva Maďarsko-Slovensko-Ukrajina INTERREG III A.

Ako dnes v Košiciach na konferencii slovensko-maďarských podnikateľov "Spolu v EÚ" informoval Zsolt Török z Maďarskej regionálnej a urbanistickej agentúry, nový program EÚ je zameraný na rozvoj cezhraničnej spolupráce. Prvú výzvu vyhlásili 10. marca a projekty prijíma ústredie agentúry v Budapešti do 10. júna. Na rôzne aktivity môžu podnikatelia a neziskové organizácie získať od EÚ príspevok od 50 000 do 2,5 milióna EUR, pričom podmienkou je, aby výstup projektu mal cezhraničný dosah.

Uvedenú konferenciu zorganizovala v záujme výmeny skúseností Nográdska Maďarská obchodná a priemyselná komora so sídlom v Šalgotarjáne a Košická regionálna komora (RK) SOPK s podporou maďarského ministerstva dopravy a výstavby. Jeho zástupkyňa Vera Mesterházyová uviedla, že prišli odovzdať svoje poznatky pri rozvoji malého a stredného podnikania v prihraničných regiónoch. Podobné podujatia uskutočnilo ministerstvo už takmer v 170 maďarských mikroregiónoch pre vyše 28 000 podnikateľov a na 36 miestach v zahraničí. "Chápeme to tak, že nie my sme prišli do EÚ, ale EÚ prišla k nám do domu, a my musíme byť na to pripravení," uviedla Esterházyová.

Vyše 120 účastníkov konferencie z podnikateľských kruhov, inštitúcií a regionálnej samosprávy malo príležitosť získať poznatky o stave malého a stredného podnikania a jeho inštitucionálnom zabezpečení i podpore s dôrazom na cezhraničnú spoluprácu.

"Som prekvapený záujmom o konferenciu a oceňujem iniciatívu maďarskej strany, kde je ten pohyb evidentný, lepšie je aj finančné zabezpečenie," uviedol predseda Košickej RK SOPK Štefan Karaš. Od výstupov z konferencie očakáva najmä zvýšenie prihraničných aktivít v cestovnom ruchu, a tým aj vznik nových pracovných miest.
(1 EUR = 38,978 SKK)


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/