(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Štrasburský klub je demokracia v praxi - každá krajina má rovnaké možnosti
@ Aktuálne -> Verejná správa     May 14 2005 - 08:09 GMT
(Magistrát mesta Košice – tlačová správa) – Z tretieho stretnutia Štrasburského klubu sa vrátil primátor Zdenko Trebuľa. V metropole Alsaska sa na pozvanie primátorky Štrasburgu Fabienne Keller stretlo 12 primátorov z Košíc, Olomouca, rumunskej Ploesti a Temešváru, bulharskej Starej Zagory a Ruse, poľskej Wroclavi, Lodže, Poznane, Krakova a Katovíc.

Primátori popri spoločných pracovných rokovaniach absolvovali aj návštevu Európskeho parlamentu, s niektorými europoslancami hovorili na aktuálnu tému prijímania euroústavy. Jedným z hosťov Štrasburského klubu bol aj Ján Figeľ, Európsky komisár poverený výchovou, vzdelávaním, kultúrou a mnohojazyčnosťou.

„Asi najdôležitejšie a najzaujímavejšie na týchto stretnutiach je sledovať skutočné demokratické princípy fungovania tohto združenia. Štrasburg a jeho primátorka sú organizátorom veľkého podujatia, ale nie dirigentom. Každá krajina stojí na rovnakej úrovni, rešpektujú sa jej vlastné možnosti a dostáva rovnaké ponuky,“ povedal primátor Zdenko Trebuľa. „Keďže aktivity klubu sme na vlaňajšom stretnutí nasmerovali do rozvíjania vzájomných kultúrnych vzťahov, na jednom zo stretnutí sme mali príležitosť hovoriť s predstaviteľmi všetkých kultúrnych inštitúcií v Štrasburgu. Diskutovali sme o konkrétnych možnostiach pôsobenia našich umelcov a študentov v tomto meste.“ Prizvaní boli aj študenti z rôznych krajín, aby hovorili o tom, čím je pre nich prínosná takáto forma vzdelávania, ale aj život v Štrasburgu. Mesto Košice urobí všetky kroky pre to, aby sa na študijné pobyty do Štrasburgu dostali aj mladí Košičania.

Vyhlásenie primátorov miest, členov Štrasburského klubu, podpísané na treťom stretnutí 11. mája 2005:

28 krajín zvolaných na blížiace sa ustanovenie Európskej únie je svojím dedičstvom a aj svojou umeleckou tvorbou v európskej kultúre niečím výnimočným. Pre Európu ale aj pre svet predstavuje táto nesmierna jazyková a kultúrna rozmanitosť, ktorú ústavná zmluva zvýrazní a uzná, triumf a obrovské bohatstvo.

Ak kultúrna výnimočnosť spočíva v rozdielnosti, spolieha sa rovnako aj na spoločné hodnoty ľudských práv, teda aj na rovnaké ponímanie života v spoločnosti a na miesto, ktoré pripadá ľudskej bytosti.

V tomto zmysle vítame činnosť uskutočňovanú už 50 rokov Radou Európy prostredníctvom Európskej kultúrnej dohody, ktorá si 5. mája pripomenula 50. výročie, spočívajúcej v zachovaní spoločného dedičstva pre Európanov a v podporovaní dialógu medzi kultúrami. Zdalo by sa nám vhodné, ak by Únia a Rada Európy začali v tejto oblasti spoločné projekty.
Zhromaždení tretíkrát v Štrasburgu iba rok po historickom rozšírení Európskej únie, chceme zvýrazniť postavenie a úlohu miest pri vytváraní spojenej Európy. Mestský rozmer predstavuje sám o sebe kultúrnu charakteristiku Európy a mestá boli vždy silnými vektormi tvorby, rozvoja a kultúrnej výmeny.

V Štrasburskom klube sa naše mestá zaväzujú budovať kultúrnu Európu, priestor výmeny a partnerstvo, slobodu a otvorenosť ďalším, tvorbu a vzdelávanie schopné bojovať proti pokušeniu ustupovať a proti vylúčeniu a netolerancii. Iniciatíva, ktorá začala medzi našimi mestami v súvislosti s pobytom umelcov, sa nesie najmä v tomto duchu.
Sme presvedčení, že kultúra je prvoradým prvkom, ktorý plne dáva zmysel budovaniu európskeho domu, a neústupne požadujeme, aby inštitúcie Únie rozvíjali a podporovali činnosti, ktoré spoločne uskutočňujeme v kultúrnej a umeleckej oblasti a žiadame európske úrady, aby zo širšej perspektívy uvažovali o kultúrnom rozmere našich miest ako pri vytváraní programov týkajúcich sa spoločenstva, tak aj pri ich uvádzaní do života.


Štrasburský klub je združenie 39 hlavných miest a metropol nových a budúcich členských krajín Európskej únie. Bol založený v roku 2003 na základe iniciatívy primátorky Štrasburgu Fabienne Keller. Každý rok sa stretáva na začiatku mája v metropole Alsaska. Členmi Štrasburského klubu sú Tallin (Estónsko), Riga a Daugavpils (Lotyšsko), Vilnius a Kaunas (Litva), Gdansk, Varšava, Lodž, Poznaň, Wroclaw, Krakov, Katowice (Poľsko), Ostrava, Olomouc, Plzeň, Brno (Česko), Košice, Bratislava (Slovensko), Budapešť, Miškolc, Debrecen (Maďarsko), Arad, Temešvár, Iasi, Ploesti, Bukurešť, (Rumunsko), Szeged, Pécs (Maďarsko), Maribor, ¼ubľana (Slovinsko), Záhreb, Split (Chorvátsko), Ruse, Sofia, Stara Zagora, Plovdiv (Bulharsko), Nikózia (Cyprus), La Valetta (Malta), Strasbourg.

Zuzana Bobriková, hovorkyňa MMK


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/