(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Košiciach otvorili spoločné výtvarné výstavy zdravej a hendikepovanej mládeže
@ Kultúra -> Výstavy     May 15 2005 - 16:29 GMT
Košice 15. mája (TASR) - Spoločnou vernisážou výtvarných prác študentov Fakulty umení TU, žiakov druhého stupňa Základnej umeleckej školy na Kováčskej ulici a žiakov košických špeciálnych škôl počas víkendu vyvrcholilo jarné Talent Forum 2005.

Cieľom takto koncipovanej výstavy vo Východoslovenskej galérii je podľa slov hlavnej organizátorky Dariny Semjanovej podpora mladých výtvarných talentov a zároveň snaha integrovať postihnutú mládež. Podujatie, ktoré sprevádzali kultúrne a zábavné vystúpenia zdravých i hendikepovaných detí, pripravila košická nezisková organizácia Forum v spolupráci s občianskym združením Usmej sa na mňa.

Podporiť prirodzené začleňovanie postihnutých detí do života je zámerom aj druhej výstavy, ktorú rovnako v sobotu sprístupnili v známej košickej cukrárni na Hlavnej ulici. Podľa Semjanovej práce mladších detí od 6 do 15 rokov zámerne umiestnili v negalerijnom prostredí, aby umožnili ich väčšiu prezentáciu. "Tiež chceme dať najavo, že nerobíme rozdiely medzi zdravými a postihnutými deťmi a že ich výtvarné videnie sveta môže byť rovnako zaujímavé," dodala.

Za prínosnú označil pilotnú spoluprácu s hendikepovanými deťmi aj riaditeľ výtvarnej ZUŠ na Kováčskej ulici Marko Bačo. "Čo viac môžeme my zdraví dať týmto deťom ako trocha radosti, že sú medzi nami a že nie sú odsúvané nabok. Každý z nás môže byť raz v takej situácii, každému sa môže stať, že má v rodine dieťa, človeka, súrodenca, ktorého osud takto postihne. Preto si myslím, že to treba brať normálne," konštatoval po vernisáži. Ako dodal, verí, že aj z týchto detí môžu vyrásť ľudia, ktorí dokážu niečo vo výtvarnom smere. "Každopádne tvrdím, že človek, ktorý tvorí umenie, je človekom tolerantným, dobrým, chápavým a určite dnešná doba plná techniky, čísel a hektiky takých ľudí veľmi potrebuje," dodal.

Obe výstavy potrvajú do 22. mája.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/