(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Návštevníci Slovenského technikého múzea zažili netradičnú Muzejnú noc
@ Kultúra -> Podujatia     May 15 2005 - 20:08 GMT
Košice 15. mája (TASR) - Do ranných nedeľných hodín trvala historicky prvá Múzejná noc v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach.

Iniciatíva zorganizovať atraktívnu nočnú prehliadku vzišla z francúzskych múzeí, ktoré si tak chceli uctiť nielen blížiaci sa Medzinárodný deň múzeí, ale aj Medzinárodný rok fyziky zviazaný s 50. výročím smrti Alberta Einsteina a stým výročím tzv. "zázračného roku", v ktorom položil základy modernej fyziky.

Netradičnú príležitosť využilo vyše 300 návštevníkov. Od sobotného večera mohli po prvý raz v STM uvidieť aj praktické demonštrácie fyzikálnych efektov a elektrických výbojov na historických i súčasných prístrojoch. Medzi najväčšie atrakcie patrilo premiérové predvedenie Faradayovej klietky - kovovej konštrukcie, ktorá vytvára chránič, za ktorý neprenikne elektrický náboj. Jej ochranné pôsobenie si mohli aj sami vyskúšať. "Takáto interaktívna expozícia v našom múzeu doteraz chýbala a toto je prvý krok, keď priamo robíme elektrické demonštrácie pred návštevníkmi," informovala Jana Ïuricová z STM.

V podzemných banských expozíciách návštevníkom svietili karbidové lampy a kahance. Múzejníci, odetí do historických kostýmov, si ich uctili aj tradičným baníckym chlebom s masťou, cibuľou a pohárom piva. V horných podlažiach múzea predviedli mladí herci košického konzervatória epizódy zo života vynálezcov a slávnych osobností. Planetárium zasa ponúklo program nazvaný Noc otvorených okien do vesmíru a prechádzku májovou oblohou. Počasie prialo aj nočnému filmovému premietaniu na nádvorí múzea. Diváci si mohli pripomenúť Júliusa Satinského a Milana Lasicu v Srdečnom pozdrave zo zemegule.

STM bolo založené v roku 1947 a je jediným technickým múzeom na Slovensku. Okrem Košíc má expozície aj v Bratislave, v Solivare pri Prešove, v Budimíre, v Medzeve či v Spišskej Belej. STM vlastní približne tritisíc exponátov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/