(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Bruseli slávnostne otvoria Dom slovenských regiónov
@ Aktuálne -> Verejná správa     May 19 2005 - 10:37 GMT
(Košický samosprávny kraj – tlačová správa) - O otvorení Domu slovenských regiónov v Bruseli, ktoré sa za účasti významných hostí uskutoční 26. mája, informoval novinárov predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rudolf Bauer. KSK je koordinátorom aktivít súvisiacich s otvorením tzv. slovenského domu v hlavnom meste Európskej únie.

Pod jednou strechou na Avenue Cortenbergh 89 bude mať spoločné zastúpenie všetkých osem slovenských samosprávnych krajov. Dom slovenských regiónov bude mať aj vlastné logo v národných červeno – modrých farbách. Symbolizuje spoločný dom s ôsmimi oknami vyjadrujúcimi spolupatričnosť všetkých slovenských regiónov. Strecha pripomína zakrivenie štítu Kriváňa, modrá linka pod obrázkom je symbolom Dunaja. Slovné vyjadrenie loga evokuje spojenie „od Tatier k Dunaju“.

Doposiaľ mali v sídle európskych inštitúcií svoje samostatné zastúpenie iba Bratislavský, Prešovský a Košický kraj. Ako uviedol košický župan, v Bruseli je účasť zástupcov regiónov nenahraditeľná, pretože osobnými kontaktmi možno lepšie vplývať na európsku politiku. „Vnímam to tiež ako zavàšenie prvého volebného obdobia, ktoré bolo obdobím budovania regionálnej samosprávy na Slovensku. Jednou z významných úloh je aj vytváranie interregionálnych vzťahov“, povedal Rudolf Bauer s tým, že k ich ďalšiemu rozvoju výrazne prispeje práve Dom slovenských regiónov.

Všetkých osem VÚC bude mať k dispozícii tri poschodia v modernej administratívnej budove v blízkosti Stáleho zastúpenia SR pri Európskej únii a Schumanovho okruhu, ktorý je centrom diplomatických úradov. Každý región bude mať svoju kanceláriu a reprezentanta, spoločne budú využívať služby manažéra zodpovedného za služby, koordináciu príprav spoločných podujatí či distribúciu informácií.

Spoločné vstupné náklady na úpravu priestorov a technické vybavenie Domu slovenských regiónov predstavovali zhruba tri milióny Sk. Mesačná prevádzka vyjde každý kraj na 57 tisíc korún.
Rudolf Bauer zdôraznil, že spoločný postup slovenských regiónov je vnímaný ako veľmi pozitívny signál smerom k európskym inštitúciám. Oceňovaný je aj fakt, že ide o iniciatívu "zdola", od samotných regiónov. Napríklad v prípade spoločného zastúpenia maďarských regiónov išlo o iniciatívu štátu, ktorý pre potreby účasti žúp v Bruseli kúpil samostatný objekt.

Text: Soňa Jakešová
Foto: Marián Angelovič


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/