(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Na Trnávke pri Trebišove vodohospodári museli prerušiť hrádzu
@ Aktuálne -> Región     May 19 2005 - 14:24 GMT
Košice 19. mája (TASR) - Po výdatných zrážkach v predchádzajúcich dňoch došlo na celom území v správe košického odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku k zvýšeniu vodných stavov.

Hladiny dosiahli alebo sa blížia k 2. stupňu povodňovej aktivity na Hornáde v Ždani, Toryse v Košických Olšanoch, Bodve v Turni nad Bodvou, Laborci v Humennom, na Uhu v Lekárovciach a na Ondave v Stropkove.

Najvážnejšia situácia bola v okrese Trebišov. Tok Trnávka sa vylial v katastrálnom území Sečoviec, informoval námestník Marián Miščík. Vzhľadom na kritický stav Okresná povodňová komisia (OPK) v Trebišove prijala predbežné opatrenie týkajúce sa prerušenia ľavobrežnej hrádze Trnávky pod Gazdovským mostom. Dôvodom bol sústavný vzostup vodnej hladiny Trnávky, čím hrozilo preliatie koruny hrádze pri Trebišove - časť Paričov. O 6,30 dnes ráno preto hrádzu v úseku pod Gazdovským mostom prerušili v dåžke osem metrov a o hodinu sa už povodňové nebezpečenstvo pominulo.

Náhly vzostup hladín zaznamenali aj na Bačkovskom potoku v Parchovanoch, kde vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity. Vodohospodári začali práce na zvyšovaní koruny jeho hrádze. Intenzívne zrážky v stredu i v noci na dnes pretrvávali. Vnútorné vody čerpali preto prenosnými čerpadlami v obci Vojčice, kde zároveň zvyšovali korunu ľavobrežnej hrádze Trnávky pieskovými vrecami. Vplyvom vysokého vodného stavu na toku dochádzalo k spätnému vzdutiu vodnej hladiny na potoku Drienovec. V dôsledku toho došlo k lokálnemu vybreženiu pri miestnej komunikácii, preto aj tam museli budovať bariéry z pieskových vriec, informoval Miščík.

Pri čerpaní vody zo zaplavených pivníc a ciest pomáhali hasiči v noci i dnes ráno v Ruskove, Myslave pri Košiciach, medzi Nižnou a Vyšnou Myšľou v okrese Košice - okolie a Vojčiciach a Sečovciach v okrese Trebišov, informoval František Juhás z KR HaZZ v Košiciach.

Miestne rigoly a kanalizácia sú zanesené pokosenou trávou a inertným materiálom po zimnej údržbe ciest. V mnohých prípadoch ich stačilo vyčistiť a voda začala odtekať.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/