(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Podľa poslancov VšZP pravdepodobne diskriminuje poistencov z východu Slovenska
@ Aktuálne -> Medicína     May 23 2005 - 18:29 GMT
Košice 23. mája (TASR) - Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) na východnom Slovensku sú pravdepodobne diskriminovaní v porovnaní s poistencami žijúcimi v západnej časti krajiny.

Naznačujú to predbežné zistenia poslaneckého prieskumu, ktorý iniciovali poslanci NR SR Viliam Novotný (SDKÚ) a Peter Biroš (ANO). Prieskum sa začal v októbri minulého roka a stále pokračuje. Ako dnes obaja informovali novinárov v Košiciach, ich cieľom je overiť indície o existujúcich medziregionálnych rozdieloch vo financovaní zdravotnej starostlivosti zo strany VšZP a dosiahnuť spravodlivé prerozdeľovanie financií.

Poslanci konštatovali, že relevantné údaje do zmeny vedenia VšZP získavali s enormnými ťažkosťami. Podľa Novotného utajeniu podliehali aj informácie o tom, koľko ktorá pobočka dostáva a ako sú platené jednotlivé nemocnice za poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Až po výmene vrcholového manažmentu na jar tohto roku zistili, že rozdiely v mnohých prípadoch "vyrážajú dych". Vyplynulo z nich, že pri porovnaní rovnakých typov nemocníc a oddelení, poskytujúcich zdravotnú starostlivosť pre rovnaké zloženie pacientov v Prešovskom a Bratislavskom kraji, majú prešovské niekedy až o 40 percent nižšiu platbu za jednu ukončenú hospitalizáciu ako v Bratislave. "Považujeme to za neuveriteľnú diskrimináciu a nehoráznosť zo strany VšZP," konštatoval Novotný.

Ocenil síce, že nový návrh poistného rozpočtu VšZP na tento rok sa snaží o spravodlivejší systém, nejasný však stále ostáva kľúč, akým sa financie delia. Nie je totiž zrejmé, prečo má na tento rok regionálne koordinačné centrum VšZP v Bratislave pripravených 7,3 miliardy Sk, v Prešove 5,7 a v Košiciach 5,2 miliardy korún. VšZP má pritom v Bratislavskom kraji 370 tisíc poistencov, v Prešovskom 519 tisíc a v Košickom 408 tisíc poistencov.

"Chceme, aby poistenec VšZP bol rovnako platený na celom území SR. Plus mínus 10 percent - tomu rozumiem, to je normálny trhový vzťah. Ale keď hovoríme o verejnom zdravotnom poistení, o systéme solidarity, tak nemôžu byť zdravotnícke zariadenia na východe Slovenska platené iným režimom ako na západe Slovenska, lebo to je diskriminácia," dodal Novotný.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/