(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Otvorenie výstavy Košická paleta 2005 už v piatok

Nenechajte si ujsť práce talentovaných výtvarníkov
@ Kultúra -> Výstavy     May 26 2005 - 09:37 GMT

/Krajské osvetové stredisko v Košiciach/ - Krajské osvetové stredisko v Košiciach pripravilo na piatok 27. mája 2005 otvorenie krajskej súťažnej výstavy neprofesionálnej výtvarnej tvorby ´Košická paleta 2005´. Vernisáž sa uskutoční o 16.30 hod. v priestoroch STM na Hlavnej 88.

Krajská súťaž bola vypísaná vo všetkých voľných výtvarných žánroch: kresba, grafika, maľba, plastika i úžitková tvorba. Súťaže sa mohli zúčastniť neprofesionálni výtvarníci Košického samosprávneho kraja, ktorí v roku 2005 dosiahnu vek 15 rokov. Práce prihlásených talentovaných odvážlivcov museli byť realizované v rokoch 2004 – 2005 a každý účastník sa mohol prezentovať maximálne piatimi výtvormi.

Štvorčlenná porota v zložení Akad. mal. Attila Duncsák (predseda poroty), Akad. sochár Martin Račko, Ing. Daniel Tatarka a Štefan Dušan Baláž mala už tradične neľahkú úlohu, napokon však zodpovedne rozhodla. Hlavnú cenu prisúdila Tiborovi Gurinovi zo Spišskej Novej Vsi.

V kategórii A (autori vo veku od 15 do 25 rokov bez výtvarného vzdelania, ktorí nie sú študentmi ani absolventmi stredných a vysokých škôl s výtvarným ani výtvarno-pedagogickým zameraním) získala 1. miesto Jarmila Mitríková – Košice I, striebro patrí Matúšovi Hnátovi z Trebišova a z 3. miesta sa teší Stanislav Bilý – Košice IV.

V kategórii B (autori vo veku 15 – 25 rokov s výtvarným vzdelaním) si prvé miesto vybojoval Martin Hamráček zo SNV, 2. miesto získala Miroslava Bandžuchová z Krompách a trio víťazov uzatvára Jarmila Džuppová z Michaloviec.

V kategórii A1 (autori nad 25 rokov bez výtvarného vzdelania) získal 1. miesto Emanuel Kosť zo Sobraniec, druhý skončil Dušan Scholtz – Košice I a 3. miesto patrí Ladislavovi Vikartovskému zo SNV.

V kategórii B1 (autori nad 25 rokov s výtvarným vzdelaním) obsadil 1. miesto Martin Magyar zo Sečoviec, zo striebra sa môže tešiť jeho menovec Martin Nehrebeczký – Košice II a 3. miesto porota prisúdila Viere Szabovej – Košice III.

V kategórii C (insitná tvorba) patrí prvenstvo Miroslave Rybárovej – Košice IV.

Porota sa rozhodla udeliť i čestné uznanie, a to Mariánovi Gubekovi z Gemerskej Polomy, Pavlovi Skopalovi z Michaloviec, Viere Marcinovej z Čakanoviec a Norbertovi Hriczovi, Eve Lorenzovej a Štefanovi Pástorovi z Košíc.

Krajskej súťaže Košická paleta 2005 sa zúčastnili štyria autori z okresu Rožňava, dvaja z okresu Trebišov, piati z okresu SNV, jedenásti z okresu Michalovce a dokopy až tridsať výtvarníkov z Košíc a Košíc - okolia.
„Teší ma veľký záujem výtvarníkov o toto podujatie a samozrejme i každoročne vzrastajúca úroveň ich prác. Dúfam, že na celoštátnom kole vybojujeme tie najlepšie ocenenia pre náš kraj. V posledných rokoch totiž Košičania a Michalovčania siahajú na najvyššie méty,“ prezradil komisár výstavy Andy Gore.

Víťazné práce poputujú na celoštátnu súťaž Výtvarné spektrum 2005, ktorá sa uskutoční vo Vihorlatskom múzeu v Humennom.

To najlepšie, čo šikovné ruky výtvarníkov košického kraja vytvorili, máte jedinečnú možnosť na vlastné oči zhliadnuť už tento piatok. Krajské osvetové stredisko v Košiciach vás srdečne pozýva na výstavu, ktorá potrvá do 10. júna.

Andrea NITKULINCOVÁ


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/