(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
STREDA v športe /hokej, tenis/
@ Aktuálne -> Šport     Jun 01 2005 - 14:33 GMT
Hokej: Tréner J.Kovács po rokoch znovu doma a hľadá si angažmán

Košice 1. júna (TASR) - Ponuku na slovenskom trhu hokejových trénerov rozšíril v minulých dňoch košický rodák, 62-ročný Július Kovács. Práve pred 40 rokmi začal svoju trénerskú kariéru vo vtedajšom doraste VSŽ Košice, neskôr stál aj pri kormidle čs. juniorskej reprezentácie do 18 rokov, s ktorou získal všetky tri druhy medailí na ME. Do análov košického hokeja sa zapíše, že spolu s Jánom Selvekom priviedol Košičanov v sezóne 1985/86 k historicky prvému majstrovskému titulu. Hneď po nasledujúcej sezóne 1986/87 to začal skúšať v zahraničí a odvtedy bol mimo bezprostredného diania hokeja na Slovensku, no nestratil oň nikdy interes. Po dlhých rokoch sa vrátil do vlasti s nádejou, že ešte dostane možnosť a niekto prejaví záujem o jeho služby.

Väčšinu rokov strávil Július Kovács vo Švajčiarsku, pri mládežníckych kolektívoch, ale vyskúšal si to aj pri dospelých. Prvých päť sezón si odkrútil v známom klube Ambri Piotta ako asistent hlavného trénera a zároveň kormidelník staršieho dorastu. Na dva roky sa potom presunul do EV Zug, kde šéfoval tamojšej mládežníckej základni, znovu sa vrátil do Ambri na 6 sezón a ďalšou zastávkou vo Švajčiarsku bol Saas-Gründ. Iba na rok, lebo v sezóne 2001/2002 ho angažoval maďarský Dunaújváros. Vysoký cieľ-titul majstra jeho zverenci nesplnili, a tak sa znovu - a naposledy - vrátil do Ambri Piotta. Hokej vo Švajčiarsku má doslova v malíčku, získal si tam uznanie a mohol na mieste sledovať ako stúpa úroveň švajčiarskeho, predovšetkým mládežníckeho hokeja.

"Kluby angažovali mnohých renomovaných trénerov z vyspelých krajín, nechýbali ani z bývalého Československa, neskôr prišli aj známi hráči, a tak zákonite stúpala úroveň ligy, záujem divákov a vyplatili sa zvýšené investície do mládeže aj finančná podpora zo strany štátu o výchovu mladých hráčov. Kluby sa viac zaujímali o vyhľadávanie talentov z okolia. Systematická práca s mládežou, ktorá už aj doma mohla sledovať svoje vzory, sa prejavila aj v účinkovaní Švajčiarov na ME a na šampionátoch už i seniorov s nimi treba rátať," povedal Július Kovács.

***

Košice 1. júna (TASR) - V novom termíne, ale opäť ako prvý z dvoch tohtoročných slovenských challengerových turnajov, zaradených do okruhu ATP, sa od 6. do 12. júna uskutoční 3. ročník Steelers Cupu v Košiciach s dotáciou 25.000 dolárov. V tenisovom areáli na Aničke už cez víkend bude 4. a 5. júna kvalifikácia dvojhier, pričom z 32 účastníkov štyria najlepší postúpia do hlavnej súťaže. Vo štvorhrách sa predstaví 16 párov, z ktorých 13 je už nominovaných priamo, tri dvojice dostanú voľné karty. Zápasy od 6. júna sa hrajú denne od 13.00 h, len finále 12. júna o pol hodiny neskôr.

Ako sľubuje riaditeľ turnaja Branislav Stankovič, Košičania sa po roku môžu opäť tešiť na kvalitný tenis. Predovšetkým z prvej stovky rebríčka ATP pricestuje už tretíkrát 25-ročný český tenista Michal Tabara (94.), ktorý dávnejšie figuroval už aj na 47. mieste svetového rebríčka, ďalších päť tenistov je z druhej stovky. Predstaví sa marocký rodák, Arnaud di Pascuale, reprezentujúci Francúzsko (pred 5 rokmi 39. hráč Entry), i v roku 2001 tridsiaty na svete Izraelčan Harel Levy. V hlavnej súťaži bude štartovať zo Slovenska Ladislav Švarc, voľné karty od STZ dostali Kamil Čapkovič a Lukáš Lacko. Ïalšia šanca sa otvára v kvalifikačnom turnaji.

Priamo nominovaní hráči do hlavnej súťaže podľa akceptačného listu ATP:

Michal Tabara (ČR,94.), Razvan Sabau (Rum.,150.), Pavel Šnobel (ČR, 188.), Simon Greul (Nem.,192.), Daniel Marcos (Braz.,197.), Kristian Pless (Dán.,199), Saša Tuksar (Chorv., 202), Lukasz Kubot (Poľ., 214.), Tomáš Cakl (ČR,229.), Leonardo Azzaro (Tal., 230.), Vasilis Mazarakle (Gr., 231.), Ladislav Švarc (SR.,253.), Paolo Lorenzi (Tal.,254.), Filip Prpič (Švéd., 258.), Edouard Roger-Vasselin (Fr.,262.), Gabriel Moraru (Rum., 264.), Gorka Fraile (Špan.,268.), Martin Arguello Vassallo (Arg.,269.), Arnaud di Pasquale (Fr., 271.), Harel Levy (Izr., 276.), Francesco Piccari (Tal., 278.), Diego Moyano (Arg., 281.).

Víťaz dvojhry získa 50 bodov do rebríčka ATP a 3050 dolárov, zdolaný finalista 35 b. a 1800 dolárov. Vstup na turnaj je voľný.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/