(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Podľa predbežných výsledkov maturity v Košickom kraji nedopadli dobre
@ Aktuálne -> Školstvo     Jun 01 2005 - 20:37 GMT
Košice 1. júna (TASR) - Maturity v Košickom kraji nedopadli dobre. Na základe čiastočných výsledkov to dnes konštatovala prednostka Krajského školského úradu v Košiciach Helena Jeníková.

"Nové maturity nastavili zrkadlo úrovni stredných škôl a poviem len - nedopadli celkom dobre. Problémom ale nie sú maturity, tie už len poukázali na nie jeden, ale niekoľko problémov, ktoré spôsobili ten výsledok," uviedla dnes pred novinármi Jeníková.

Výsledky si podľa nej budú vyžadovať hlbokú analýzu maturitných skúšok a vyvodenie záverov, prečo sú také, aké sú. Ako príklad spomenula istú odbornú školu, kde z celkového počtu 121 maturantov v piatich triedach prepadlo 24 žiakov. Problém sa ukázal aj v obchodných akadémiách. Napriek tomu, že k ich profilu patrí zabezpečenie dobrej jazykovej výbavy absolventov, mali najviac prepadajúcich práve z cudzích jazykov. Na stredných školách v Košickom kraji sa podľa jej slov prejavili značné rozdiely v úrovni vedomostí maturantov. Tak ako sú školy, ktoré dosiahli priemer maturitných skúšok okolo 1,2 sú aj s školy s priemerom takmer 4.

Jedným z viacerých negatívnych faktorov môže byť podľa Jeníkovej nárast počtu gymnázií v Košiciach. V súčasnosti ich je 18, čo v snahe získať čo najviac žiakov, vedie k znižovaniu kvality.

V Košickom kraji maturuje tento rok na približne 130 stredných školách necelých 10 tisíc žiakov. Ústne maturity by mali stredoškoláci absolvovať


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/