(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Matica slovenská protestuje proti návrhu zákona o zahraničných Slovákoch
@ Aktuálne -> Rôzne     Jun 01 2005 - 20:38 GMT
Michalovce 1. júna (TASR) - Matica slovenská (MS) protestuje proti vládnemu návrhu zákona o zahraničných Slovákoch. Návrh podľa nej nerieši pretrvávajúcu problematiku komplexne, o čo žiadala MS a Svetové združenie Slovákov žijúcich v zahraničí.

Matica protestuje proti jeho dopadom na zákon o MS, uviedol hovorca MS Stanislav Bajaník po dnešnom Predsedníctve Matice v Michalovciach. "Protestujeme proti jeho dopadu na Zákon o MS, ktorý paradoxne vylučuje MS z povinnosti posilňovať a podporovať národnú, kultúrnu a duchovnú identitu Slovákov žijúcich v zahraničí, čo vlastne MS robí už tradične a naďalej to mieni robiť," uviedol Bajaník pre TASR. "MS pripraví na rokovanie NR SR kvalifikované stanovisko k jeho zmenám úpravám," doplnil.

Vláda v utorok schválila návrh zákona o Slovákoch v zahraničí, podľa ktorého štátnu politiku starostlivosti a podpory krajanov bude uskutočňovať posilnený Generálny sekretariát pre zahraničných Slovákov pôsobiaci pri Úrade vlády SR. S ním sa zlúči Dom zahraničných Slovákov. Vytvorenie Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý presadzovali krajanské organizácie, sa nepodarilo presadiť.

Postavenie Slováka v zahraničí sa nebude viazať na vydanie krajanských preukazov, ktorých platnosť zanikne 1. augusta 2007. Slovákom v zahraničí bude každá osoba, ktorá nemá trvalý pobyt na území SR a je buď slovenským občanom SR, alebo má slovenskú národnosť a uchováva si národné povedomie.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/