(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
MAN môže dať aj na dobré referencie etablovaných investorov v Kechneci
@ Aktuálne -> Región     Jun 03 2005 - 17:52 GMT
Bratislava/Kechnec 3. júna (TASR) - Pri rozhodovaní nemeckej automobilky MAN, ktorá plánuje postaviť nový závod v strednej Európe, môžu v prospech priemyselného parku v Kechneci zavážiť najmä dobré referencie už etablovaných investorov, prístup na diaľničnú sieť v susednom Maďarsku a výška štátnej podpory. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) Ondrej Žember.

Nemecký MAN zvažuje pre svoj nový závod v užšom výbere štyri lokality. Okrem Kechneca pri Košiciach sú kandidátmi maďarský Miškovec a dve poľské mestá - Starachovice a Vlastilav. Hoci konečný verdikt mal MAN pôvodne oznámiť do konca mája, automobilka ho oddialila. Podľa samotného MAN-u existujú ešte niektoré body ohľadom lokality, ktoré treba objasniť. Rozhodnutie by tak malo padnúť v polovici alebo koncom júna. "Zatiaľ sme od MAN-u nedostali informáciu o tom, kedy presne by sa mali definitívne rozhodnúť," informoval Žember.

Hovorca agentúry SARIO vyslovil spokojnosť s komunikáciou s nemeckou firmou. "Komunikácia z oboch strán bola doteraz korektná. SARIO spoločne s ministerstvom hospodárstva a obcou Kechnec urobili maximum preto, aby Slovensko získalo túto investíciu," uviedol Žember. Dodal, že v tejto etape rozhodovania investora už nejde ani tak o výhody konkrétnej lokality, ako o všeobecné prednosti podnikateľského prostredia, a tu SR má čo ponúknuť. Bývalý riaditeľ divízie úžitkových vozidiel a súčasný šéf koncernu MAN Hakan Samuelsson favorizuje pre nový závod Poľsko. Fabrika, ktorá by mala v prvom štádiu výstavby vyprodukovať až 15 000 ťažkých nákladných vozidiel ročne, by mala byť uvedená do prevádzky koncom roka 2007.

V priemyselnom parku Kechnec, ktorého rozloha dosahuje 80 hektárov, sa doteraz etablovalo niekoľko zahraničných investorov. Patrí medzi nich napríklad americký výrobca komponentov pre viaceré priemyselné odvetvia Molex, ako aj belgický producent mechatronických zariadení Gilbos. Spoločný nemecko-americký podnik Getrag Ford Transmissions tu bude vyrábať motocyklové a automobilové prevodovky, americký Plastipak zasa plánuje rozbehnúť spracovávanie použitých PET fliaš. Najnovším prírastkom je rakúska spoločnosť Hans Künz GmbH, ktorá začala tento týždeň v Kechneci budovať závod na výrobu samostatných konštrukčných častí pre žeriavy, oceľové konštrukcie pre vodohospodársku výstavbu a zariadenia pre vodné elektrárne.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/