(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Krajiny CEI vyjadrili ochotu vytvoriť spoločnú záchrannú jednotku
@ Aktuálne -> Rôzne     Jun 03 2005 - 17:53 GMT
Košice 3. júna (TASR) - Ochotu vytvoriť spoločnú záchrannú jednotku pre prípad mimoriadnych udalostí, technologických havárií či teroristických útokov vyjadrili členovia Stredoeurópskej iniciatívy (CEI) - Slovensko, Poľsko, Maďarsko, Česko a Ukrajina, na súčinnostnom cvičení civilnej ochrany (CO)Košice 2005.

Jednotka by mohla vzniknúť do jedného roka, pričom každá krajina by prispela svojimi najlepšími technickými prostriedkami a ľudskými zdrojmi, uviedol dnes pri záverečnom hodnotení cvičenia riaditeľ Úradu CO Ministerstva vnútra SR Ján Repa. Napríklad Ukrajina ponúkla veľkokapacitné lietadlá na prepravu materiálu a ľudí, čo sa ukazuje ako závažný problém pri mimoriadnych udalostiach veľkého rozsahu.

Cieľom cvičenia CO Košice 2005, súčasťou ktorého bol medzinárodný workshop, bolo zdokonaliť pripravenosť a činnosť riadiacich orgánov na všetkých stupňoch po teroristickom útoku, uviedol na brífingu riadiaci cvičenia, prednosta Krajského úradu v Košiciach Ján Dolný. Zároveň sa precvičila súčinnosť jednotlivých zložiek Integrovaného záchranného systému Slovenska a regionálna spolupráca, keďže na praktických ukážkach sa podieľali silami a prostriedkami zložky z Maďarska, Poľska a Ukrajiny.

Medziregionálny rozmer cvičenia ocenil aj zástupca generálneho riaditeľa sekretariátu CEI Leonardo Baroncelli, ktorý spolu s ďalšími hosťami, vrátane zástupcov NATO a EÚ, sledovali činnosť zložiek po fingovanom teroristickom útoku na vlakovú súpravu v Slovenskom Novom Meste a na výletnej lodi na Zemplínskej šírave.

Z maďarskej strany sa do cvičenia zapojili hasiči, Poliaci prišli s úpravňou vody, vyhľadávacím a vyslobodzovacím tímom, Ukrajina poskytla časť leteckej nemocnice. Celkove sa do cvičenia zapojilo takmer 400 ľudí a desiatky kusov techniky.

Záver cvičenia Košice 2005, ktoré sa konalo pod záštitou štátneho tajomníka MV SR Martina Padu, patril rokovaniu pracovnej skupiny pre civilnú ochranu CEI. Zaoberalo sa legislatívou a financovaním spoločných záchranných akcií. Ako pripomenul Repa, CO má svoj samostatný článok v prijímanej Európskej ústave a prvýkrát by sa mala dostať aj do rozpočtových kapitol EÚ.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/