(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
MVO žiadajú od Európskej investičnej banky väčšiu transparentnosť
@ Aktuálne -> Rôzne     Jun 08 2005 - 08:05 GMT
/ Priatelia Zeme-CEPA -- tlačová správa/ – Mimovládne organizácie vyzvali guvernérov Európskej investičnej banky (EIB), ktorí sa dnes stretávajú v Luxemburgu, aby zvýšili transparentnosť tejto finančnej inštitúcie.

Zmena informačnej politiky banky je cieľom medzinárodnej kampane „Verejné prostriedky na verejný prospech“. Návrh princípov, ktorými by sa banka mala riadiť, podporilo vyše 100 organizácií z celého sveta. Ministrovi financií Ivanovi Miklošovi, ktorý v Rade guvernérov EIB zastupuje Slovensko, ich minulý týždeň zaslali Priatelia Zeme-CEPA.

Hoci EIB spravuje verejné prostriedky, neposkytuje verejnosti dostatok informácií o svojich aktivitách. Informácie o verejných projektoch, ktoré podporila úvermi, často zatajuje. Podľa Magdy Stockiewiczovej z Priateľov Zeme a CEE Bankwatch Network, ktorá vedie medzinárodnú kampaň, sa prax EIB musí zmeniť, pretože prístup k informáciám je právom občanov a verejná kontrola je podmienkou dobrého riadenia verejných inštitúcií. „Netransparentné správanie sa inštitúcií EÚ, vrátane EIB, je jedným z dôvodov rastúceho negatívneho postoju občanov k Únii“, dodáva Stockiewiczová.

Zámer zrevidovať normy upravujúce prístup verejnosti k informáciám oznámila banka 19. mája. Podľa mimovládnych organizácií však predložený návrh novej informačnej politiky EIB neprinesie zlepšenie súčasných stavu. Naopak, prístup občanov k informáciám o aktivitách EIB bude ešte komplikovanejší. Podľa odborníka na problém transparentnosti medzinárodných inštitúcií, Tobyho Mendela z organizácie ARTICLE 19, by EIB mala založiť svoju informačnú politiku na princípe zverejňovania všetkých informácií, ktoré nie sú osobitne chránené, nie na zverejnení dlhého zoznamu argumentov v prospech utajovania informácií. V opačnom prípade EIB nesplní zásady EÚ v oblasti transparentnosti, a dokonca nedosiahne ani minimálne štandardy transparentnosti ostatných medzinárodných inštitúcií.

EIB bola založená roku 1958 na základe Rímskych zmlúv. Je to verejná inštitúcia vo vlastníctve členských štátov EÚ, ktoré banke poskytli základný kapitál. Najvyšší riadiaci orgán banky – Radu guvernérov EIB – tvoria ministri financií členských štátov EÚ. Členovia Rady guvernérov sa však stretávajú iba raz ročne, zvyčajne začiatkom júna. Aktivity EIB, vrátane schvaľovania úverov, riadi Správna rada EIB, ktorá sa obvykle stretáva raz za mesiac. Slovensko v nej zastupuje štátny tajomník ministerstva financií V. Tvaroška.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/