(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Tokajský festival chce prispieť k rozvoji ľudových tradícií Južného Zemplína
@ Kultúra -> Podujatia     Jun 09 2005 - 21:11 GMT
Košice 9. júna (TASR) - Zachovanie a rozvoj ľudových tradícií Južného Zemplína, oživenie miestnej kultúry a zvýšenie účasti tamojšieho obyvateľstva na kultúrno-spoločenskom živote patrí medzi ciele Tokajského festivalu.

Tretí ročník festivalu odštartuje v piatok 10. júna, pričom patrí medzi ťažiskové podujatia Kultúrneho leta Košického samosprávneho kraja 2005, informovala dnes TASR hovorkyňa KSK Soňa Jakešová. Ako pripomenula, zámerom organizátorov je napomôcť rozvoju mikroregiónu slovenskej tokajskej vinohradníckej oblasti a upozorniť na túto oblasť aj domácich a zahraničných návštevníkov.

Bohatý program vo viacerých mestách a obciach regiónu potrvá do nedele 12. júna. V jeho rámci bude piatok otvorená nová expozícia ľudovej drevorezby a plastiky v trebišovskom Vlastivednom múzeu. V ten istý deň sa v obciach regiónu predstavia svojimi vystúpeniami ukrajinský súbor Turyanska dolina a poľský Jaroslaw.

Festivalová sobota bude pokračovať v rodisku Františka Rákocziho - Boršianskom kaštieli, kde popoludní otvoria výstavu Južný Zemplín v obrazoch. Pre návštevníkov je pripravený aj koncert hudobných skupín Dúhy, Tieň, Vénus, Unicum a Kredit a súťaže v degustácii tokajského vína a v príprave tradičných jedál. V obciach tokajského regiónu popoludní vystúpia zahraničné súbory. Sobotňajší deň vyvrcholí bálom v kaštieli.

V nedeľu sa začne program sprievodom obcou Borša. Hlavný program folklórnych súborov nazvaný Južný Zemplín - môj kraj, môj domov, začne o pol tretej, keď Tokajský expres bezplatne privezie "cezpoľných" návštevníkov do Borše. Expres, ktorý štartuje z košickej železničnej stanice o 12,30 h bude ťahať parný rušeň Šľachtičná. Vlak priberie cestujúcich aj zo železničných staníc v zemplínskych obciach Kalša, Michaľany, Kuzmice, Čerhov a Slovenské Nové Mesto. Okrem slovenských sa predstavia folklórne skupiny a kolektívy z Poľska, Ukrajiny, Maďarska a Lotyšska.

Tokajský festival sa koná pod záštitou košického župana Rudolfa Bauera. Finančne ho podporilo aj Ministerstvo kultúry SR.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/