(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Opera ŠD Košice pripravuje ako medzinárodný projekt RossinihoTalianku v Alžíri
@ Kultúra -> Divadlo     Jun 10 2005 - 15:42 GMT
Košice 10. júna (TASR) - Medzinárodný slovensko-taliansko-maďarský tím sa podieľa na príprave premiéry komickej opery Gioacchina Rossiniho Talianka v Alžíri, ktorú uvedie 16. júna opera košického Štátneho divadla (ŠD).

Zvláštnosťou predstavenie je, že premiéra bude zároveň derniérou - diváci ho teda v Košiciach uvidia len raz. Ako informoval dnes na tlačovej konferencii šéfdirigent ŠD Igor Dohovič, predstavenie prevzali z talianskeho Operného divadla v Spolete, kde ho vlani hudobne naštudoval ako víťaz medzinárodnej európskej súťaže mladých dirigentov. Predstavenie videl a vystúpenie si objednal riaditeľ Operného festivalu v maďarskom Miškovci, kde vystúpia umelci bezprostredne po košickej premiére.

S košickými opernými sólistami už začal pracovať v týchto dňoch taliansky režisér Gianni Marras, ktorý nevidí problém v obsadení či kvalite spevákov - spievať budú slovenskí a talianski sólisti, ale v časovej tiesni. Na spoločné naštudovanie a zladenie technických i umeleckých prvkov majú totiž len päť dní. Napriek tomu je presvedčený, že diváci uvidia plnohodnotnú operu, ktorá sa ináč pripravuje aj niekoľko mesiacov.

Dohovič vidí prínos spoločnej realizácie aj v tom, že pre košických umelcov to bude neoceniteľná skúsenosť robiť v origináli náročnú dva a pol hodinovú klasickú taliansku operu s talianskymi kolegami. "Verím, že diváci ocenia predstavenie aj ako repertoárové spestrenie," dodal dirigent.

Autorom scénickej výpravy a kostýmov je Davide Amadei. V hlavných úlohách sa predstavia Gabriela Hübnerová, Leonardo Galeazzi, Pablo Cameselle, Tiziano Castro, Lucia Knoteková a ďalší.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/