(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V juhozemplínskej Borši vyvrcholil 3. ročník Tokajského festivalu
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Jun 13 2005 - 00:00 GMT
Košice 12. júna (TASR) - Príjemné slnečné počasie dnes prialo organizátorom Tokajského festivalu v juhozemplínskej obci Borša, ktorého cieľom je prispieť k zachovaniu a rozvoju ľudových tradícií južného Zemplína.

Tretí ročník festivalu vyvrcholil nedeľňajším programom, na ktorý prišla viac ako tisíc návštevníkov, medzi nimi 400 účinkujúcich. Okrem slovenských sa v areáli boršianskeho kaštieľa predstavili v programe nazvanom Južný Zemplín - môj kraj, môj domov, aj folklórne skupiny z Poľska, Ukrajiny, Maďarska a Lotyšska. Atmosféru dotvárali kolotoče, tradičné tokajské špeciality a pod arkádami schované pestré stánky ľudových remeselníkov.

Vďaka Železničnej spoločnosti zhruba 300 "cezpoľných" do Borše bezplatne priviezol Tokajský expres. ahal ho parný rušeň Šľachtičná, pričom sa v ňom viezol nielen košický župan Rudolf Bauer, ktorý prevzal záštitu nad celým podujatím, ale aj jeden z jeho konkurentov v najbližších regionálnych voľbách, primátor Košíc Zdenko Trebuľa.

Tokajský festival patrí medzi ťažiskové podujatia Kultúrneho leta Košického samosprávneho kraja 2005, pričom rôznymi sprievodnými podujatiami odštartoval už v piatok. Bohatý program vrátane výstav, degustácie tokajských vín, gurmánskej súťaže, či bálu v kaštieli potešil obyvateľov celého mikroregiónu slovenskej tokajskej vinohradníckej oblasti. Podľa jednej z organizátoriek Gabriely Cibákovej, z roka na rok sa zvyšujúca účasť hostí i účinkujúcich potvrdzuje, že festival zapustil korene.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/