(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Organizátori U.S.Steel Ballon Cup predstavili svoj najväčší ťahák

Nad košickými strechami preletí červený kohút
@ Kultúra -> Podujatia     Jun 13 2005 - 14:08 GMT

Ak počasie dovolí, už v stredu večer bude patriť obloha nad Košicami balónom. Dvanásty ročník balónovej fiesty U.S.Steel Ballon Cup dozaista vzbudí pozornosť aj novou atrakciou, akú toto mesto zatiaľ nevidelo. Nad našimi hlavami poletí najväčší balón – špeciál v Európe. Zaujme nielen svojou výškou a šírkou, čo 45 x 69 metrov, ale najmä tvarom. Balón stvárňuje obrovského červeného kohúta a jeho objem je 4 400 kubických metrov!

„Jediné, čo môže zmeniť naše plány, je počasie. V minulom týždni meteorológovia zaznamenali extrémne zmeny, je ťažko predpokladať jeho vývoj, ani odborníci sa nevedia presne dohodnúť. Údajne však možno očakávať zlepšenie,“ informovala na dnešnej tlačovej besede riaditeľka spoločnosti ADS Ballooning Ingrid Blichová.

Majiteľom najväčšieho balónového špeciálu v Európe je len 25 ročný Holanďan Alex Jan Barends. On sám lieta už sedem rokov, „kohúti balón“ vážiaci 485 kilogramov má štyri roky. Ako povedal, tento balón je pre svoj atypický tvar náročnejší nielen na pilotovanie vo vzduchu, ale tiež na štartovný priestor a pristátie. Preto si vyžaduje ešte lepšie podmienky počasia, než klasické balóny. Verí však, že mu lietanie nad Košicami vyjde. Obyčajne sa zúčastňuje väčších podujatí, napríklad na najväčšej balónovej fieste v Novom Mexiku, ale Košice ho na túto akciu zlákali najmä dobrou povesťou šírenou medzi pilotmi teplovzdušných balónov z celého sveta. Ak by náhodou počasie nebolo ideálne na let „kohúta“, priniesol si ešte náhradný, klasický balón. Nie je to preň problém, balónovým pilotom je aj jeho otec, ktorý ho k tejto činnosti viedol.

Už tradičným hlavným sponzorom košickej balónovej fiesty je spoločnosť U.S.Steel Košice. Jej riaditeľ vonkajších vzťahov Ján Bača na tlačovej besede zdôraznil, že U.S.Steel Košice finančne podporuje túto akcie od čias, odkedy začal v Košiciach svoju činnosť. Svoj prvý let nad mestom absolvuje aj nový prezident David H. Lohr. „On je pripravený, rád by videl centrum mesta z výšky, záleží len od počasia,“ povedal Ján Bača.

Toho roku poletí oproti minulému aj vyšší počet pasažierov, ktorí využili možnosť letieť balónom za akciovo nízke ceny. Tým, ktorí sa chcú aspoň pozrieť, oznamujeme, že v stredu večerný štart začína z Námestia osloboditeľov, takisto z tohto miesta budú začínať aj ranné štarty. Popoludňajšie – večerné štarty budú pred OC Optima. Na tomto mieste bude aj každoročné atraktívne nočné nafukovanie balónov a bohatý program pre deti. Viac informácií už nájdete na stránkach Medzinárodná balónová fiesta Košice 2005.

Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/