(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Vernisáž individuálnej výstavy Milana Malasta
@ Kultúra -> Výstavy     Jun 13 2005 - 15:14 GMT
Fotoklub NOVA Košice a Verejná knižnica J.Bocatia pozývajú priaznivcov fotografie na vernisáž individuálnej výstavy úspešného staroľubovniavskeho autora Milana Malasta, ktoré sa uskutoční v utorok 7.júna o 16,30 hod. vo FotoGalérii NOVA na Hlavnej 48.

Expozícia nazvaná Vizuálny prienik poskytuje prierez cez senzitívnu a fotograficky širokospektrálnu výpoveď fotografa Milana Malasta. Reprezentuje niekoľko programových okruhov jeho tvorby, ktorej sa venuje v posledných dvoch rokoch.

Jeho fotografické začiatky spadajúce do osemdesiatych rokov sú spojené s renomovaným košickým Fotoklubom NOVA, ktorému ostal verný dodnes, napriek tomu, že žije a tvorí v meste Stará ¼ubovňa.

U Milana Malasta ako „fotointerpréta“ absentuje stagnácia. Je dynamický vo svojom hľadaní najadekvátnejšieho výrazu, je nezaškatuľkovaný, slobodne manažuje svoju kreativitu. Niekedy prestupuje konvencie, inokedy si tyká s provokáciou, korí sa pred silou okamihu, alebo inscenuje, eroticky podfarbuje, hľadá čaro technickej serigrafie.

Našiel silu symbolu, presilu výrazu, prešiel silovým poľom makrokompozičnej výstavby op-artového charakteru. Prináša „vizuálny prienik“ do prapodstaty vecí a vecičiek, do svojbytnosti expresivity fotografického vnímania, koketuje so svojsky vycizelovanou koloristickou dikciou.

Jeho vizuálna databáza je obsiahla – prechádza cez mýtické, etické, absurdné k iracionalnému. Priťahuje ho prírodná symbolika, v istých fázach ho fascinuje imaginácia, večne inšpiratívna intuícia ukrytá v biomorfnom mikrosvete „čistých“ štruktúr. Objavil pre svoju fotografickú výpoveď štruktúru i ruptúru v primárnom slova zmysle.

Do svojho fotografického posolstva integroval silu surrealistickej symboliky. Dotkol sa tvaru i novotvaru, antropomorfného predobrazu i senzualistického výrazu. V niektorých fotografiách necháva tok obrazotvornosti vplynúť do príbehovosti. Je urbanistom chvíle i chvíľkovým iluzionistom. Maximalizuje detail i minimalizuje pocit. Svojsky konfrontuje čas a okamih. Je poctivý pri hľadaní tvarových kontúr i fotografickej iluminácie.

Fotografia je jeho životnou filozofiou a relaxom. Cez fotografiu komunikuje so samým sebou a do svojich prác zašifrováva invektívy života, pocitové vízie i vlastné ilúzie, ktoré citlivého vnímateľa nenechávajú ľahostajným.

Mgr. Alica Olejárová


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/