(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Jazero Izra – už len bývalé turistické stredisko
@ Aktuálne -> Rekreačné zóny     Jul 01 2002 - 15:32 GMT
Človek ani nemusí byť pamätník, aby si spomenul na príjemnú atmosféru, aká vždy v čase leta panovala pri jazere Izra. Pri brehoch sedávali rybári, na dekách sa slnili turisti z Košíc i Trebišova, hladinu brázdili člny a vodné bicykle, v reštaurácii sa dalo dobre najesť. Dnes tu nemáte k dispozícii ani pitnú vodu.

Jazero Izra sa nachádza v okrese Košice okolie, historicky je spojené s obcou Slanec. Má aj svoju povesť, ktorá siaha do čias tureckej okupácie. Údajne Izra bola dcéra tureckého veľkovezíra, ktorý velil vojskám, čo si podrobili celé Slanecko. Zamilovala sa však do uhorského grófa, ktorého veľkovezír nechal sledovať. Keď sa gróf s Izrou člnkovali na jazere, veľkovezír vystrelil z luku na grófa. Zasiahol ho, ale do vody za ním skočila aj Izra a jazerná hladina sa zatvorila nad oboma navždy.

Táto historka z minulosti je však len perličkou a pre návštevníka je dominantná prítomnosť. Cesta od obce Slanec je uzatvorená závorou a značkou o zákaze vjazdu všetkým motorovým vozidlám. Ïalšia prístupová lesná cesta je z obce Kalša. Vedie lesom osem kilometrov, ale pokiaľ sa po nej vyberiete, majte v úspore nejakú finančnú zásobu na nákup nových tlmičov. Je rozbitá natoľko, že miestami vyzerá už len ako lesná cesta so zvyškami niekdajšieho asfaltového povrchu.

Príchod k jazeru je smutný. Kto si pamätá služby tejto rekreačnej zóny spred desiatich či pätnástich rokov, musí konštatovať minimálne polčas rozpadu. Aj keď je tu veľké parkovisko, nedostanete sa naň. Zabráni vám v tom závora, tak musíte ostať niekde na okraji cesty. Reštaurácia je zatvorená, požičovňa člnov a vodných bicyklov nefunguje, chaty na ubytovanie taktiež pozatvárané, niet sa kde najesť, ubytovať, ani zohnať pitnú vodu.

Napriek tejto neradostnej situácii je to stále krásne horské jazero, ktoré má svoj pôvab. Chátrajúce stavby mu však z neho ukrajujú. A to boli časy, keď tu rekreanti čakali v reštaurácii, kým sa nejaký stôl uvoľní, aby sa mohli najesť.

Toto jazero malo vďaka prostrediu vždy o niečo chladnejšiu vodu, za najteplejších dní sa tu však kúpať dalo. Aj teraz bolo po brehoch roztrúsených niekoľko desiatok rekreantov a rybárov, niekoľkí nadšenci skákali z móla .

Na opustenej reštaurácii visí tabuľa ešte nedávneho prevádzkovateľa zariadenia, spoločnosti INICO, s.r.o., Trebišov. Zavolali sme tam, aby sme sa dozvedeli príčinu chátrania.

„Rekreačné zariadenie Izra sme mali v prenájme v rokoch 1995 až 2000. Bola to stratová záležitosť, pretože tu je sezóna tak dva až tri mesiace. Majiteľom zariadení však bol Fond detí a mládeže, ktorý vo februári 2001 vypísal verejnú súťaž na predaj tohto majetku. My sme tam už investovali, zúčastnili sme sa aj súťaže, ale nevyhrali sme. Teraz nevieme, kto je vlastník, museli sme tu svoje podnikateľské aktivity zanechať,“ informoval nás konateľ INICO, s.r.o., Ing. František Ičo.

Pre návštevnosť rekreačného zariadenia je dôležitá prístupová cesta. Na tú, čo je bližšie ku Košiciam, je zákaz vjazdu, na druhú, čo vedie z Kalše, možno ísť len s určitým rizikom poškodenia auta. Ing. František Ičo tvrdí, že tieto cesty sú v majetku Lesov SR vedené ako lesné účelové komunikácie a viackrát s nimi rokovali o potrebe ich opravy. Stala sa zvláštna vec. Lesy SR opravili 6 km dlhú cestu vedúcu zo Slanca, ale dali na ňu značku zákazu vjazdu a rekreanti môžu paradoxne využívať len rozbitú cestu z Kalše. Logika – vec čisto náhodná a vzdialená pôvodnému úmyslu autora.

Už v rokoch kedy rekreačné zariadenia prevádzkovala spoločnosť INICO, zanikla výpožičná služba lodiek a vodných bicyklov. Jazero nebolo pod stálou hygienickou kontrolou, kúpanie len na vlastnú zodpovednosť, nebol tam teda ani plavčík a nemohli sa požičiavať lode.

Obrátili sme sa na Fond detí a mládeže so sídlom v Bratislave, ktorý rekreačné zariadenia na Izre zdedil v rámci majetku niekdajšieho Socialistického zväzu mládeže. Podľa ich informácií výherca verejnej obchodnej súťaže je známy, ale ešte stále sa nedohodli na podmienkach predaja majetku. Je údajne možné, že výherca súťaže od kúpy odstúpi. Vlastníkom je teda stále Fond detí a mládeže, prevádzkovateľ chýba, rekreanti na Izru pomaly zabúdajú. Tí, čo sú jej verní, si nosia všetky tekutiny a stravu so sebou.

Slanské vrchy poskytujú aj rôzne možnosti pešej turistiky. V blízkosti Izry sa nachádzajú dve prírodné rezervácie. Jedna z nich, Malý Milič, má 11 hektárov, ktoré tvorí bukový prales a skalné útvary. Druhá, Veľký Milič, je na ploche 67 hektárov a hniezdi tu početné zastúpenie dravých vtákov. Na okraji rezervácie Veľký Milič sa nachádza jazierko Malá Izra. Je však natoľko zarastené vegetáciou a v čase našej návštevy aj natoľko vyschnuté, že ho už dokážete identifikovať iba podľa mapy v štýle: „Táto usychajúca mokraď asi bude to jazero...“

Nevýhodou turistického značkovania v tejto oblasti je aj jeho nedokonalosť. Značky sú poriedko, miestami chýbajú, najmä tam, kde v rámci ťažby dreva odstránili aj značkované stromy. Ak zídete z cesty, je lepšie mať pri sebe cestovný pas a forinty. Nachádzate sa totiž v bezprostrednej blízkosti slovensko-maďarských hraníc, na čo upozorňujú aj tabule. Tá, ktorá prekvapila nás, bola naviac na dvoch miestach prestrelená. Možno rezíduum socialistickej ochrany hraníc, možno sa len poľovníci zabávali, ale pre istotu je lepšie tadiaľ chodiť opatrnejšie a snažiť sa ustriehnuť ako vedie turistická značka.

Napriek tomu má horské jazero Izra pôvab, pre ktorý sa tu ešte oplatí vrátiť.

1.7. 2002
Slavomír Szabó


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/