(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Organizátori III. medzinárodnej burzy práce EURES očakávajú 8-tisícovú účasť
@ Aktuálne -> Rôzne     Jun 22 2005 - 17:48 GMT
Košice 22. júna (TASR) - Značnému záujmu najmä mladých ľudí sa od rána teší III. medzinárodná burza práce EURES, ktorá sa dnes začala v košickom Dome techniky.

Dvojdňové podujatie zorganizovala sieť EURES pri Odbore sprostredkovateľských služieb Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR). Pracovné príležitosti v krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru, ktorý tvoria krajiny EÚ plus Nórsko, Švajčiarsko a Island, ponúka v Košiciach 24 zamestnávateľov. "Nás teší fakt, že na východe je to už druhá burza. Predchádzajúce dve sa konali v Nitre a Poprade, pričom v Nitre bolo takmer 940 pracovných pomerov uzatvorených priamo na mieste," uviedol dnes na stretnutí s novinármi generálny riaditeľ ÚPSVR Rudolf Sokol. Podľa jeho slov záujemcovia o prácu v zahraničí majú v Košiciach k dispozícii takmer 3 200 pracovných miest.

Ako spresnila riaditeľka odboru sprostredkovateľských služieb ÚPSVR Miloslava Jezná, s najväčšou ponukou - 1 500 pracovných pozícii prišla do Košíc česká Škoda Auto. Vzhľadom na plánovanú výstavbu nového výrobného závodu v Českej republike ¤škodovka¤ ponúka miesta v automobilovom priemysle. Druhý zamestnávateľ, ktorý ponúkol najviac pracovných príležitostí, je anglická firma Firts s 1 200 miestami pre vodičov autobusov a kamiónov. V ponuke sú aj opatrovateľské služby, miesta pre pletiarky, zámočníkov, žeriavnikov, pracovníkov bezpečnostných služieb, v poľnohospodárstve a potravinárskom priemysle.

Podľa Jeznej Slovensko robí medzinárodné burzy práce EURES ako jediné z okolitých nových členských štátov EÚ. Záujem o ne je stále väčší, pretože ponúkajú prácu nielen evidovaným nezamestnaným, ale každému, kto si hľadá miesto, či uvažuje o zmene zamestnania. Potvrdzuje to fakt, že kým na I. burze práce EURES v Poprade sa vlani v novembri zúčastnilo celkovo 1 500 klientov, na druhú burzu do Nitry ich v marci prišlo okolo 6 000. V Košiciach organizátori očakávajú okolo 8 000 klientov.

Medzinárodná sieť EURES (Európske služby zamestnanosti) je zameraná na uľahčovanie voľného pohybu pracovných síl v rámci krajín Európskeho ekonomického priestoru. K aktuálnym ponukám sa môžu záujemcovia dostať aj prostredníctvom jej webovej stránky www.eures.sk. Podľa Jeznej je stránka denne aktualizovaná, pričom ponúka okolo 1 500 až 1 800 pracovných pozícií na ktoré sú zahraniční zamestnávatelia ochotní zobrať Slováka či Slovenku.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/