(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Galaprogramom vyvrcholil 1. ročník košického festivalu Cassovia Folkfest
@ Kultúra -> Podujatia     Jun 27 2005 - 08:33 GMT
Košice 26. júna (TASR) - Galaprogramom domácich a zahraničných súborov a víťazov choreografickej súťaže vyvrcholil dnes v košickom Amfiteátri 1. ročník sviatku tradičnej kultúry európskych národov Cassovia Folkfest (CFF) 2005.

Počas štyroch dní sa na festivalovom podujatí prestavilo do 900 účinkujúcich - medzi nimi súbory z Cypru, Bieloruska, Maďarska, Bosny a Hercegoviny a Rumunska, šesť mládežníckych a päť detských súborov z Košíc, trinásť folklórnych súborov z rôznych slovenských miest a tri dedinské folklórne skupiny z východného Slovenska.

Súčasťou programu bola súťažná prehliadka choreografií Konfrontácie tanca folklórnych súborov z celého Slovenska a samostatné programy Lúčnice, humoristickej skupiny Drišľak a recitál Zuzany Mojžišovej. Nový festival prišli pozdraviť "konkurenti" z Myjavy, Očovej, Terchovej, Detvy, Východnej a Zázrivej. Veľkolepou ukážkou tradičných zvykov bol sobotňajší večerný program Abovská svadba v podaní košických folklórnych súborov. Zahraničné folklórne telesá vystúpili aj v Spišskom Podhradí, Raslaviciach, Kechneci a Klenovci.

Celkove videlo programy CFF spolu najmenej 10 000 divákov. Podľa programového riaditeľa festivalu Vladimíra Urbana prispela k jeho úspešnej premiére aj vynovená scéna košického amfiteátra a technické zabezpečenie vrátane premietania na veľkoplošnú obrazovku.

Novým festivalom nadviazalo mesto na tradíciu košického medzinárodného folklórneho festivalu, ktorý sa po 23 ročníkoch naposledy konal v roku 1997. Programy mohli diváci sledovať v zrekonštruovanom košickom amfiteátri, ale aj v historickom centre mesta na Hlavnej ulici, v Historickej radnici a Jumbo centre. Nechýbalo podávanie kulinárskych špecialít regiónu a jarmok remesiel. Každý, kto prišiel na podujatie v ľudovom kroji, mal vstup na programy zdarma. Aj keď odvážlivcov nebolo veľa, predsa sa len našli.

"Košice majú niekoľko vynikajúcich folklórnych súborov, množstvo ďalších pracuje v celom východoslovenskom regióne. Reprezentujú nás po celom svete. Myšlienka, že by mali mať dôstojný priestor na prezentáciu aj doma, vyprovokovala vznik CFF," uviedol primátor Košíc Zdenko Trebuľa.
Poslanci mestského zastupiteľstva podporili festival z
rozpočtu mesta sumou 300 000 korún. Ïalšie vyše dva milióny korún sa investovali do rekonštrukcie amfiteátra, ktorý bol vo veľmi zlom technickom stave. Podľa Trebuľu investícia do amfiteátra nebude jednorazová a mesto hľadá pre amfiteáter model fungovania, ktorý by zabezpečil jeho využite počas roka.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/