(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Americká spoločnosť Ness otvorila v Košiciach vývojové softvérové centrum
@ Aktuálne -> Región     Jul 01 2005 - 16:39 GMT
(TASR) – Americká spoločnosť Ness Technologies, Inc., globálny dodávateľ riešení a služieb v oblasti informačných technológií, dnes otvorila v Košiciach svoje vývojové softvérové centrum. Firma postupne zamestná až 100 miestnych IT odborníkov.

Ness je prvým nájomníkom v novovybudovanom košickom Centre informačných technológií. Technologický park sa nachádza v objekte bývalých kasární v historickom centre mesta a vznikol z iniciatívy Košického samosprávneho kraja (KSK).

"Je to prvá investícia takého typu do odvetvia IT s vysokou pridanou hodnotou, ktorá napåňa našu predstavu, aby Košický kraj bol inteligentným regiónom, to znamená založeným na informačných a komunikačných technológiách a na internetizácii," uviedol pri otvorení centra košický župan Rudolf Bauer. Ako pripomenul, jedným z cieľov je zabezpečiť, aby z regiónu nemuseli odchádzať za prácou mladí vzdelaní ľudia.

Podľa prezidenta Ness Europe Ivana Hrušku spoločnosť sa rozhodla pre Košice vzhľadom na potrebu umiestniť vývojové kapacity v blízkosti európskych zákazníkov. "Košice sú zaujímavé tým, že sú tu dve univerzity, ktoré produkujú kvalitných a dobre vzdelaných ľudí. Druhý dôvod bol ten, že sme vzhľadom na tunajšiu vysokú nezamestnanosť predpokladali záujem o tento typ práce, a tretí, že sme tu našli najlepšie podmienky," konštatoval Hruška. Hoci nepoprel, že je Košičan a zavážila jeho znalosť regiónu i pomerov, pripomenul, že v hre o umiestnenie vývojového centra bola aj Ostrava.

Projekt sa realizuje v rámci programu regionálneho rozvoja s využitím prostriedkov štátneho rozpočtu SR. KSK do vybudovania centra investoval 25 miliónov Sk, rovnakou sumou prispel štát. Na medzirezortnom pripomienkovom konaní je tiež návrh investičnej zmluvy, ktorá navrhuje podporiť investíciu firmy štátnou pomocou vo výške 63,7 milióna Sk do roku 2009. Pri ďalšom rozvoji centra plánuje KSK využiť aj zdroje zo štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ).

Firma plánuje v košickej pobočke spravovať a rozvíjať softwarové aplikácie pre zákazníkov zo západnej Európy. Ako Hruška spresnil, prvá práca sa bude týkať vývoja bankovej aplikácie pre švajčiarskeho klienta. Druhá, zatiaľ vo finálnom štádiu podpísania zmluvy, by mala byť pre zákazníka z Holandska.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/