(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Na ÚS je nevybavených 31 návrhov na konanie o súlade právnych predpisov
@ Aktuálne -> Rôzne     Jul 06 2005 - 21:04 GMT
Košice 6. júla (TASR) - Od 1. januára do 30. júna tohto roku bolo na Ústavný súd SR doručených 17 návrhov na konanie o súlade právnych predpisov.

Skupina poslancov sa na súd obrátila v piatich prípadoch, generálny prokurátor podal osem návrhov, všeobecné súdy tri a jeden prezident SR. Celkovo je k dnešnému dňu na ÚS nevybavených 31 takýchto návrhov, konštatoval na tlačovej besede v Košiciach predseda ÚS Ján Mazák.

"Je to úplne prirodzené, že v čase legislatívneho boomu alebo legislatívnej smršte, ako to my nazývame, si aj skupiny poslancov a najmä generálny prokurátor viac všímajú ústavnosť prijímaných zákonov, ich častí, jednotlivých ustanovení alebo dokonca ich zmien a doplnení," uviedol šéf ÚS. Sčasti je to podľa neho aj dôsledkom legitímneho prenášania politického súboja v parlamente na pôdu ÚS. Mazák ale predpokladá, že trend nárastu konaní o súlade právnych predpisov bude pokračovať vzhľadom na možné napádanie implementačných nástrojov - teda zákonov a nariadení vlády, do ktorých bolo transponované európske právo.

Najdlhšie, od roku 2001, je na ÚS zákon o umelom prerušení tehotenstva. Mazák opätovne potvrdil, že nezmení svoje stanovisko a hlasovať o tomto zákone nechá plénum až v kompletnom zložení s 13 sudcami. Ide totiž o prvé, pilotné rozhodnutie ÚS SR týkajúce sa práva na život. Podľa zákona o ÚS sa plénum uznáša nadpolovičnou väčšinou všetkých sudcov a ak túto väčšinu nedosiahne, návrh musí zamietnuť. Preto by sa mohlo stať, že plénum v súčasnom neúplnom, 11-člennom zložení nedosiahne požadovanú väčšinu a iba z formálnych dôvodov sa nikto nedozvie, či tzv. interrupčný zákon je alebo nie je v súlade s Ústavou SR.

Verdikt v kauze antidiskriminačného zákona, ktorý sa očakával ešte pred justičnými prázdninami, bude známy zrejme v prvej septembrovej dekáde. Predseda ÚS, ktorý je zároveň sudcom spravodajcom naznačil, že nie je komplikovaná z hľadiska výroku, ale odôvodnenia. ÚS má totiž ambíciu zachytiť trend vývoja antidiskriminačnej legislatívy v Európskej únii.

Zdravotnícke zákony, napadnuté skupinou opozičných poslancov Smeru a Slobodného fóra, by podľa predsedu ÚS mohli byť rozhodnuté do konca roka. V súvislosti so zamietnutím návrhu na dočasné pozastavenie účinnosti sporných ustanovení Mazák pripomenul, že sa ukázalo, čo znamená neúplné plénum. Sudcovia totiž hlasovali v pomere 6 : 4 a žiadny návrh - za ani proti pozastaveniu účinnosti nezískal potrebných sedem hlasov.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/