(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Košiciach oficiálne otvorili nové pôsobisko Národného inšpektorátu práce
@ Aktuálne -> Rôzne     Jul 07 2005 - 18:36 GMT
Košice 7. júla (TASR) - Prestrihnutím pásky dnes predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda a poslanec Národnej rady SR Viliam Novotný oficiálne otvorili nové pôsobisko Národného inšpektorátu práce na Masarykovej ulici v Košiciach.

"Problémy treba riešiť tam kde vznikajú a niet pochýb, že vysoká nezamestnanosť a s ňou spojený problém čiernej nelegálnej práce súvisí najmä s regiónmi východného a južného Slovenska," uviedol premiér. Preto si myslí, že to bolo dobré rozhodnutie premiestniť úrad do regiónov, ktoré sa boria s vysokou nezamestnanosťou aj s pomerne výraznou nelegálnou prácou. Ocenil pritom iniciatívu poslanca za SDKÚ Novotného, ktorý bol jedným z autorov návrhu presťahovať centrálne sídlo inšpektorátu na východ krajiny.

Dzurinda verí, že presťahovanie úradu sprevádzané ďalšími zmenami a decentralizáciou povedie k transparentnejším vzťahom a väčšiemu poriadku v pracovnoprávnych vzťahoch. Ako dodal, Košice musia mať v dobrom slova zmysle ambíciu byť protipólom Bratislavy. Preto podľa neho nie sú na mieste obavy ani rozpaky, ak je možné zmysluplne situovať nejaký centrálny úrad mimo hlavného mesta.

Podľa generálneho inšpektora Gabriela Hrabovského NIP na východe našiel dostatok kvalifikovaných zamestnancov. Nie sú len z košického a prešovského inšpektorátu, ale aj z komerčnej sféry či školstva. Podľa jeho slov dokázali nahradiť úbytok odborníkov z Bratislavy, ktorí sa nepresťahovali. Tí neprišli o prácu, ale našli uplatnenie v iných orgánoch štátnej správy. Ako šéf NIP konštatoval, sťahovanie stálo daňových poplatníkov presne 235 048,80 Sk. Samotné fungovanie centrály úradu v Košiciach, spolu s krajským inšpektorátom, bude podľa neho lacnejšie, pretože inšpekcia ušetrí na nájomnom za jednu z pôvodne deviatich budov v rámci celého Slovenska. Sťahovanie začalo v apríli, od polovice mája už bola inšpekcia práce riadená z východu.

NIP zamestnáva 42 ľudí, z toho osem pôsobí v hlavnom meste. V súčasnosti sa pripravuje nová organizačná štruktúra a v procese novelizácie sú aj zákon o inšpekcii práce a zákon o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Novely by podľa Hrabovského mali priniesť viac pôsobnosti v oblasti vydávania certifikátov a osvedčení pre komerčné subjekty a preniesť na ne aj časť právomocí. Okrem iného je cieľom vytvoriť v rámci Sociálnej poisťovne tzv. úrazovú poisťovňu, ktorá by riešila pracovné úrazy a odbremenila tak inšpektorát práce.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/