(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V Košiciach - ahanovciach realizujú pre nezamestnaných projekt RAMOZA
@ Aktuálne -> Verejná správa     Jul 08 2005 - 18:02 GMT
Košice 8. júla (TASR) - Pri hľadaní práce nezamestnaným bude pomáhať regionálna multikultúrna agentúra (RAMOZA), ktorej projekt začali realizovať v košickej mestskej časti (MČ) ahanovce.

Na 17-mesačný projekt získala MČ, kde majú asi 18-percentnú nezamestnanosť, vyše 5,4 milióna korún z Európskeho sociálneho fondu - programu Equal, zameraného na rovnosť šancí. Koordinátorka projektu Klára Hodničová dnes na tlačovej konferencii informovala, že RAMOZA bude niečo ako miestny úrad práce, suplovať však túto štátnu inštitúciu nechcú. "Chceme ľudí zbaviť stresu a napätia a vytvoriť novú víziu pre tých dlhodobo nezamestnaných, ktorí veria, že keď nájdu priestor na to, aby získali nové možnosti, že ich využijú," povedala Hodničová.

RAMOZA by mala začať pracovať začiatkom budúceho roku. V súčasnej etape projektu jeho účastníci - MČ ahanovce, košická Pedagogicko-psychologická poradňa a bratislavský vzdelávací Inštitút pre verejnú správu robia výber jej budúcich pracovníkov z cieľovej skupiny nezamestnaných. Tí prejdú prípravou v rôznych oblastiach, ako je právo, jazyky, sociálna práca, či práca s počítačom a internetom. RAMOZA bude mať 12 pracovníkov, ktorí potom budú pomáhať ďalším nezamestnaným a znevýhodneným na trhu práce, napríklad Rómom s nízkou kvalifikáciou či ženám po päťdesiatke, pri hľadaní zamestnania doma i v zahraničí. Projekt má totiž aj zahraničných partnerov z Maďarska, Talianska a Španielska.

Starosta MČ Ján Farkaš informoval, že obec sa na projekte podieľa spolufinancovaním v sume 360 000 korún a je presvedčený, že to budú dobre investované peniaze.

Účastníci projektu predpokladajú, že po piatich mesiacoch by mohla byť RAMOZA samofinancovateľná a zamestnávať ľudí pri využití projektov EÚ zameraných na miestny rozvoj. Popri MČ ahanovce chcú projekt rozšíriť aj na košické MČ Džungľa, Sever a Staré Mesto.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/