(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
V prvý deň kampane SČK Človek človeku prišlo na košickú transfúzku 35 darcov
@ Aktuálne -> Medicína     Jul 11 2005 - 22:10 GMT
Košice 11. júla (TASR) - Tridsaťpäť ľudí dnes darovalo krv na košickej transfúzke v rámci prvého dňa 12. ročníka celonárodnej humánnej akcie Človek človeku.

Akcia potrvá do 22. júla a jej cieľom je pomôcť zabezpečiť dostatok krvi pre zdravotnícke zariadenia, Národnú transfúznu službu SR a hematologické transfúzne oddelenia nemocníc na Slovensku počas letných mesiacov.

Primárka košického transfúziologického oddelenia Národnej transfúznej služby Jitka Mačalová pre TASR zdôraznila, že privítajú každého darcu s akoukoľvek krvnou skupinou. "Pacienti dovolenky nemajú," stručne vyjadrila naliehavú potrebu krvi vo všetkých zdravotníckych zariadeniach v Košiciach.

Na košickej transfúzke sú odberové hodiny každý deň od 6,30 do 12,00 hodiny, v utorok počas celého leta je možné darovať krv až do 17 hodiny.

Zámerom kampane, ktorú tradične organizuje Slovenský Červený kríž, je tiež podnietiť darcov a získať prvodarcov, aby prišli do transfúznych staníc darovať vzácnu, život zachraňujúcu tekutinu. Akcia je spojená so zlosovaním darcov krvi o desať cien, ktoré sa uskutoční začiatkom augusta na ústredí SČK v Bratislave.

Košický územný spolok SČK v rámci darcovstva krvi eviduje ročne 16 až 17 tisíc odberov. Vlani to bolo 17 318 odberov, pričom všetky boli bezpríspevkové.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/