(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
F.X.Messerschmidt - CHARAKTEROVÉ HLAVY
@ Kultúra -> Výstavy     Jul 12 2005 - 16:42 GMT
Miesto: Historická budova, N.M.M.č.2
Termín: 7.7.2005- 15.9.2005
Kurátor: Mgr.I.Havlice

Východoslovenské múzeum v spolupráci so Slovenskou národnou galériou v Bratislave pripravilo pre svojich návštevníkov komornú výstavu, ktorá Košičanom predstaví dielo významného stredoeurópskeho barokového portrétistu sochára – Františka Xavera Messerschmidta (1736 – 1783).

Výberom desiatich búst z rozsiahlej kolekcie zo zbierok SNG, ktoré sú inštalované v priestoroch Historickej budovy múzea,predstavujeme nielen umenie autora, ale aj technickú dokonalosť liatia kópií z pôvodných sádrových originálov (ale vlastne tiež len kópií originálov), ktoré vznikli v 70. a 80. rokoch v lejárskych dielňach bývalého Československa.

F.X.Messerschmidt pochádzal zo známeho rezbárskeho rodu. Jeho dvaja strýkovia Johann B.Straub a Filip J.Straub, viedli významné sochárske dielne, ktoré svojimi dielami vyzdobovali interiéry doma i v zahraničí.

Po základoch,, ktoré získal v týchto dielňach absolvoval Akadémiu výtvarných umení vo Viedni, pod vedením B.Molla, J Schletterera a M.Donnera. Posledné roky života strávil v Bratislave.
Už v začiatkoch svojej tvorby vynikol ako umelec dosahujúci maximálnu technickú dokonalosť, s veľkým zmyslom pre proporcionalitu a hmotu. Bol predovšetkým portrétista a jeho vyhranená umelecká individualita vyústila v posledných rokoch života do ojedinelej kolekcie 69 búst, netradične spodobujúcich ľudské emócie, zmyslové vnemy, stavy psychiky a charaktery.
V súčasnosti je v rozličných zbierkach v zahraničí zachovaných 49 originálov z olova, alabastru a cínu. Najväčšia kolekcia je v Barockmuseu vo Viedni. Slovenská národná galéria vlastní vo svojich zbierkach sadrové kópie, z ktorých časť bola vyhotovená v rokoch 1770-1783 na priamu objednávku kniežaťa Liechtensteina. Z týchto dobových kópií boli v rokoch 1977 – 1983 vyhotovené kópie z trvácnejšieho materiálu – bronzu a legovaného olova. Tieto technicky dokonalé „kópie kópií“ svojim materiálom viac zodpovedajú pôvodným originálnym dielam.

(Tlačová správa)


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/