(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Sťažnosť proti schváleniu euroústavy v parlamente dnes ÚS pridelil spravodajcovi
@ Aktuálne -> Rôzne     Jul 12 2005 - 20:36 GMT
Košice 12. júla (TASR) - Ústavnú sťažnosť skupiny trinástich občanov, ktorí namietajú porušenie svojich základných práv Národnou radou SR pri ratifikácii Zmluvy o Ústave pre Európu, dnes pridelili na predbežnú prípravu sudcovi spravodajcovi.

TASR to potvrdil poradca Ústavného súdu (ÚS) pre styk s médiami Štefan Németh.

Sťažovatelia, medzi ktorými sú predstavitelia Občianskej konzervatívnej strany a Konzervatívneho inštitútu, podanie sťažnosti zdôvodňujú faktom, že NR SR uznesením vyslovila súhlas s euroústavou bez toho, aby schválila ústavný zákon o vstupe Slovenska do štátneho zväzku s inými štátmi, ktorý by podliehal potvrdeniu v referende.

Ústavný súd žiadajú, aby sa okrem konštatovania o porušení ich základného práva priamo zúčastňovať na správe verejných vecí, zrušil uznesenie parlamentu o schválení európskej ústavy. Zároveň Ústavnému súdu navrhujú, aby po predbežnom prerokovaní odložil vykonateľnosť tohto uznesenia a uložil prezidentovi SR, aby sa do rozhodnutia vo veci samej zdržal ratifikácie ústavnej zmluvy.

Národná rada SR schválila Zmluvu o Ústave pre Európu 11. mája. Pri hlasovaní ju podporilo 116 poslancov z koalície i opozície. Slovensko sa tak stalo v poradí siedmou krajinou z európskej dvadsaťpäťky, ktorá zmluvu schválila. Euroústavu musí podpisom ratifikovať prezident SR Ivan Gašparovič.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/