(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovateľ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected] tel. 0905 942 606
Milan Bandurčin: Expanzie
@ Kultúra -> Výstavy     Jul 04 2002 - 12:31 GMT
3. 7. – 28. 7. 2002

Východoslovenské múzeum, Hviezdoslavova 3


Výstava výtvarného umenia v týchto priestoroch Východoslovenského múzea je v poradí už druhou a celkovo piatou v tomto roku. Prezentuje dielo Milana Bandurčina, v Košiciach po prvý krát.

Milan Bandurčin sa narodil 5. 10. 1960 v obci Ladomír v bývalom Humenskom okrese. Je absolvent Strednej školy úžitkového výtvarníctva, odbor grafika. Od čias absolvovania tejto školy, kde ho viedli akad. mal. Vladimír Jeník a Štefan Roskoványi, po trojnásobne neúspešnom pokuse dostať sa na VŠVU začal pracovať ako aranžér, neskôr ako výtvarník.

Od roku 1989 sa vo vlastnej firme venuje dizajnu etikety pre potravinársky priemysel. Pritom sa však naplno venuje tvorbe a výsledkom bolo niekoľko domácich (Lučenec, Banská Bystrica, Bratislava, Martin...) a zahraničných výstav (Brno, Praha, Gliwice, Krakow...). Je držiteľom Čestného uznania na Trienále akvarelu z roku 1997.

To, že tento plodný, invenčný maliar a grafik po prvý krát vystavuje v Košiciach je aj preto, že je povahou introvert, skromný a v dnešnom svete asi menej priebojný. Zdanie možno klame, a svedčia o tom jeho dynamické kompozície vytvorené bravúrne zvládnutou technikou tlače z håbky – rytiny a lepty. V jednom jeho obraze je zakomponovaný text: „Ohnutý chrbát nie vždy znamená pokoru, často je to zbieranie energie na skok“.

Výstava Expanzie z diel Milana Bandurčina je prezentovaná v rámci 130. výročia založenia Východoslovenského múzea v Košiciach.


(c) Cassovia.Sk / https://w.cassovia.sk/